dinsdag 9 april 2024

Watertoren 174 - Nieuw-Lekkerland.

 

Vier watertorens hadden we die dag bekeken, allemaal per fiets kunnen doen. Toen moesten we de Lek over, maar helaas, op zondag  geen overtocht mogelijk hier, gesloten. Wat nu, we moesten naar onze auto, niemand te zien op straat, of toch. In de verte kwam er iemand aan, nee overvaren kon niet, maar we konden wel terug en dan ergens een brug over. Nou mooi niet, ik hou niet van teruggaan.

Nee, we gingen verder en we hadden zin om ergens koffie te gaan drinken, maar ook dat ging zomaar niet.
Toch hadden we heel veel geluk, want kijk eens wat ik aan de overkant zag, zou dat een watertoren zijn ? Even wat dichterbij halen met de camera, nou ja maak maar een foto zei ik tegen C, voor het geval dat........
Het bleek de watertoren te zijn van Nieuw-Lekkerland, een plaats in de gemeente Molenlanden. De toren is gebouwd in 1915 door Visser & Smit Hanab, heeft een hoogte van 34 meter en een waterreservoir met een inhoud van 400 m³ en staat aan de Lekdijk. In 2010 werd de watertoren verkocht en kwam voor het eerst in particuliere handen. 
Ik heb toen we thuiskwamen nog op internet gezocht naar wat meer informatie over de toren en stuitte toen op dit trieste bericht.
De watertoren is vrijdag 28 juli 2023 voorzien van een zwarte rouwrand. Het bovenste deel van de toren is zwart geverfd. Dit heeft te maken met de verdrinkingsdood van een 33-jarige man die in de toren woonde. Afgelopen week kwam de Nieuw-Lekkerlander en zijn 25-jarige zwager uit Brandwijk om het leven, bij een ongeval tijdens een kanotocht in Frankrijk.

We zijn niet meer bij deze 'onverwachte' toren terecht gekomen, hij stond niet op ons lijstje van die dag, dus fijn dat we er foto's van namen. 


10 opmerkingen:

  1. Ach toch weer een mooi toren nog onverwacht. Balen als je het water ineens niet over kan komen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi zo'n witte toren op die plek. Dat past gewoon. Maar wat een treurig verhaal. Dat past helemáál niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een ontroerend eerbetoon aan de voormalige bewoner. Het bouwwerk is een mooi baken in dat landschap.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat bijzonder dat de watertoren met rouw wordt getooid. Triest dat kano-ongegeval. Ik hoop dat de uiterlijke rouw de nabestaanden mag troosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helaas een watertoren met rouwrand dit keerJullie kunnen het gelukkig nog navertellen,de omgekomen slachtoffers niet…
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een intens verdrietig verhaal zit er aan die zwarte rand verbonden.

    Ik ben wel benieuwd hoever jullie nog moesten "om" fietsen om toch weer bij de auto te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja, dat vreselijke voorval was het gesprek van de dag vorig jaar zomer. De man van mijn nichtje kende die familie goed en had met die man in de schoolbanken gezeten. Het heeft nog steeds een grote impact op hem!
    Maar hoe is de fietstocht nu afgelopen?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja Toos, jullie waren in de biblebelt en daar is niet alles open op zondag. Maar droevig dat bericht van de bewoner van de toren en zijn zwager. Wel mooi, de zwarte rouwrand.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oef, niet verder kunnen is lastig. Ik neem aan dat jullie toch weer bij de auto zijn gekomen. 😉 Mooi, die zwarte rand, maar vreselijk dat er zoiets gebeurde.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vind het een heel mooi eerbetoon de zwarte rouwrand. Door toeval wel een mooie aanvulling op jullie verzameling. Vind de eerste foto erg mooi, en deze toren prachtig in hekt geheel.

    BeantwoordenVerwijderen