woensdag 3 april 2024

Watertoren 172 - Barendrecht.

 

Voici, de derde Drechttoren van die dag. De watertoren in Barendrecht is een ontwerp van architect ROELOF KUIPERS en is gebouwd in 1912. De bouwstijl is Overgangsstijl met elementen uit de Italiaanse Renaissance. De WATERTOREN VAN HEERENVEEN was vrijwel identiek. De toren heeft de status rijksmonument.

De 36 meter hoge toren heeft een betonnen skelet met een vulling van baksteen en is voorzien van een voor de bouwtijd vrij gangbaar betonnen vlakbodemreservoir met een inhoud van 120 m³. De thans niet meer voor de drinkwatervoorziening in gebruik zijnde toren wordt vergezeld door een op twee niveaus met de toren verbonden kleinere toren. Op de tweede etage van de watertoren bevindt zich de loopbrugverbinding met een betonnen trap naar de kleine toren, die oorspronkelijk diende als filtergebouw. Het torentje heeft/had in het bovenste gedeelte een rond reservoir van beton met een eveneens betonnen trechterpijp, die werd gebruikt voor de filtering van het water. Het onderste deel van het torentje bevatte drie filterketels, die zijn verwijderd, nadat de watertoren zijn functie kwijtraakte.

De entree van de toren bevind zich boven een symmetrische dubbele bordestrap, die aan de voorzijde op de begane grond is voorzien van een deur en verder bestaat uit een steektrap aan weerszijden van het bordes en opengewerkte balustrades. Boven de rondboogdeur op het bordes hangt het wapen van de  gemeente Barendrecht.



Toch weer eens een héél andere dan anders toren.
 
We hebben al menige watertoren gezien en toch worden wij ook nog af en toe verrast.

Zo blijft het leuk om te doen. 


N.B: Dit bericht kwam ik nog ergens tegen. 

De voormalige watertoren van Barendrecht behoort tot het genre van watertorens die nog steeds functioneel in gebruik zijn. Na de uitbreiding van 2001 is het getransformeerd in een aantrekkelijke trouwlocatie en de 36 meter hoge toren herbergt de zendmast van KPN en de radiomast van de plaatselijke amateurvereniging.  



(bron wikipedia en rijksmonument register)

14 opmerkingen:

  1. Oh wat een apart exemplaar en wat een schoonheid. Wat je zegt telkens weer een verrassing.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou ik wist niet zoveel over onze watertoren in het dorp waar ik woon. Ik weet wel dat je er op open Monumentendag meestal op kunt. Ik heb wel nog een filmpje voor je van 100 jaar watertoren. Dat was in 2012. Er staan wel leuke foto's van de bouw etc. op maar jouw verhaal is ook al uitgebreid. https://youtu.be/B--lGJtB2Ak?feature=shared

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach, Dorothé, het dringt nu pas tot me door dat het in jou woonplaats is. Zal zo meteen naar de link gaan kijken dankjewel.

      Verwijderen
    2. Nee hoor, hartstikke leuk, maar wij krijgen alletwee op onze iPad de melding dat de video niet meer beschikbaar is..

      Verwijderen
  3. Die is wel heel bijzonder zeg. En mooi! Ik moet bij Barendrecht altijd denken aan Inge de Bruyn. Zij kwam daar vandaan. Water kwam dus al jong binnen haar blikveld

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een bijzondere watertoren. Lijkt wel een kasteeltje door de kleuren en het bijgebouw. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een bijzondere toren. Je zou hem niet meteen herkennen als watertoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Alweer zo'n mooie toren maar deze is weer heel anders. Erg opvallend.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nou dit is zeker een bijzondere watertoren zeg. Misschien heb ik op je blog weleens een toren gemist maar zo met die witte hoekstukken kom je ze niet vaak tegen denk ik. Het is letterlijk een verrassing deze toren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jullie hebben alle watertorens in deze omgeving maar even 'mee genomen'... Wow wat een joekel van een toren is dit!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Alweer zo'n mooie toren! Heel opvallend, met mooie details. Terecht dat ook deze wordt beschermd. Gelukkig dat mensen zich daarvoor inzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een vierkante nog wel en wat een mooie afwerking van het geheel!

    BeantwoordenVerwijderen