maandag 15 april 2024

Kippen.

 

Vorige week fietsten we opeens langs een weiland met loslopende kippen. Nou dat hebben we hier nog nooit gezien. Ja natuurlijk weleens op een boerenerf, of in een dorp bij een woonhuis, maar dat zijn er meestal maar enkele. Wat zouden dit nou voor kippen zijn, vrije uitloop, of scharrelkippen.
Zouden deze kippen biologisch worden "opgevoed", of zijn het toch legbatterij kippen, gezien de grote schuren op de achtergrond. 

Mogen ze om de beurt in groepjes even de buitenlucht in, ik weet het niet hoor, heb er geen verstand van, maar ik vond het wel onverwacht en leuk om te zien.

Daarom stapten we even af om een foto te maken en daarna lekker verder, al fietsend, te filosoferen over het, hoe, waarom, hoezo, hoelang ..........

Gesprekstof genoeg !


8 opmerkingen:

 1. Ja je weet het niet hè. Het ziet er wel gezellig uit, maar ja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, een beetje weet ik het wel. Legbatterijen zijn sinds 2012 verboden in de Europese Unie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat het vooral heel blije kippen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn inderdaad wel erg veel kippen! Bij ons in de buurt zie ik er ook wel een heel aantal los in een stuk weiland lopen, maar op kleinere schaal. Deze kippen hebben een goed leven hoor. Je zal maar de hele dag binnen in een hokje moeten zitten...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de buurt van Ermelo zie je dit ook. Je wordt er blij van, de kippen hopelijk ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben dit ook weleens gezien maar ik weet verdraaid niet meer waar. Wel dat we aan het wandelen waren en het zou ook nog weleens in het buitenland geweest kunnen zijn. Pff, dat geheugen....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is wel een erg leuk gezicht om al die blije kippen rond te zien huppelen, dat is wel even anders als gepropt in kleine kooitjes. Maar het lijkt me ook als je er langs fiets dat je denkt wat is dit nou weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Legbatterijen zijn er niet meer, kippen die binnen zitten heten kooikippen, de ruimte die zij hebben is iets groter dan in de vroegere legbatterij. In EU zijn er inderdaad geen legbatterijen meer, zoals Miriam ook al schreef. Laatst nog bij de Keuringsdienst van Waarde een aflevering over de eieren in ons eten. Die komen niet van Nederlandse bodem, maar veelal uit China, Azië. Daar hebben ze nog wel legbatterijen. En aangezien er niet op de ingrediëntenlijst vermeld moet worden waar de ingrediënten vandaan komen kunnen de producenten dus gewoon legbatterij-eieren in ons eten doen.

  BeantwoordenVerwijderen