maandag 1 april 2024

Watertoren 171 - Zwijndrecht.

 

Na de toren van  Sliedrecht, fietsten we naar die van Zwijndrecht, een prachtige watertoren, ontworpen door F.A de Jongh. De toren is gebouwd tussen 1897-1898 in opdracht van de gemeente Zwijndrecht, in een Eclectische, aan de Hollandse Renaissance verwante bouwstijl. De watertoren is gelegen aan de Ringdijk en is sinds 2011 geen eigendom meer van drinkwaterbedrijs Oasen. De oorspronkelijke bezinkbasins, die in twee cirkels rondom de watertoren lagen, zijn niet meer aanwezig. Deze 41 meter hoge toren heeft een waterreservoir van 200 / 220 m³ en is een rijksmonument.

De ronde bakstenen watertoren, bestaat uit een zich iets verjongende schacht met een relatief hoog basement, onder een enigszins uitkragend reservoir, waarop een kegelvormig dak rust. Op het dak stond vroeger een houten open lantaarn, waarop een windvaan met vlaggenmast was geplaatst. Dat is nu verdwenen, het monument kreeg een nieuwe 'kroon' van glas en zink, als moderne verwijzing naar de historische kap. Ten opzichte van de oude situatie is de kap iets 'opgetild' waardoor er op de bovenste laag van de toren op ooghoogte een panoramisch venster met gebogen glas ontstaat. Het biedt een fenomenaal 360º panoramisch uitzicht over de rivier en de omliggende Drechtsteden.



  De toren is opgetrokken uit gele baksteen in kruisverband, waarbij rode baksteen is gebruikt voor sierende elementen als pilasters, segmentbogen en cirkelvormige omlijstingen boven en rondom de vensters en de uitkragende segmentbogen, ontlastingen, die de overkraging dragen. Kunststeen is toegepast voor de plint, de diamantkoppen in de segmentbogen boven de vensters en de kapitelen en basementen van de pilasters. Aan vier zijden bevinden zich grote rechthoekige plaquettes met in basreliëfs cartouches en symbolische voorstelling, die betrekking hebben op de drinkwatervoorziening (moeder geeft kind te drinken) en het bouwjaar en wapenschilden van de gemeente Zwijndrecht en het Hoogheemraadschap Zwijndrechtse Waard.

Helemaal dichtbij kon je niet komen, maar de toren was van alle kanten goed te zien, wij vinden dat altijd wel fijn. Nadat we alles hadden bekeken was het koffietijd, heerlijk in de zon op het terras en dan weer verder naar de volgende Drechttoren.
NB: het lijkt wel of, op de onderste foto rechts, het oude bovenstuk van de toren op de grond staat, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker. 









9 opmerkingen:

  1. Dit is werkelijk een schoonheid, Toos. Alles is er mooi aan. De bovenste foto is heel mooi genomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook deze watertoren zou ik me moeten herinneren want ook in Zwijndrecht had ik familie die we op de fiets en via het Zwijndrechtse Veer bezochten. Vanuit Dordrecht. Maar ik herinner me deze mooie dus niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vind dit echt een prachtige watertoren Toos, in alle opzichten. Staat perfect in de omgeving en dan dat 360º panoramisch uitzicht lijkt me echt geweldig om te zien. Jullie hebben er ook erg mooie foto's van kunnen nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een welbekende toren voor mij. Fijn om er meer over te weten door je blog.

    Ik kom daar graag ook ivm het beeldenpark drechtoevers vlakbij

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En weer een Prachtige toren. Het blijft leuk om al die informatie te lezen die je er steeds bij schrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dit is weer een fraai exemplaar. 'Sierlijk' mag je wel zeggen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een wonderschone toren; heel sierlijk. Terecht een rijksmonument. Is de watertoren open tijdens Monumentendagen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vorig jaar is de watertoren voor het eerst tijdens open Monumentendagen te bezichtigen geweest voor publiek.
      Zou het even in de gaten houden of dat dit jaar weer is.
      Inderdaad een mooie toren hè !

      Verwijderen