maandag 22 april 2024

Even terug naar Delft.

 

Geïnspireerd door de mooie foto's van Jeanne, wou ik nog eens terug naar Delft. We waren er al eens geweest met de veteranen, deden er een speurtocht, maakten een rondvaart en gingen naar het fabrieksmuseum voor Delfts aardewerk. Dat deden we nu allemaal niet, nu gingen we gewoon een wandeling maken. lekker relaxed en genieten van het mooie weer gisteren. Het was fris, dat wel, maar we hadden daar natuurlijk met de kleding rekening mee gehouden. De normale treinreis zou wat korter zijn, maar we moesten nu anders reizen vanwege werkzaamheden aan het spoor. We waren er dus pas tegen het middag uur en besloten om meteen maar te lunchen in het oude treinstation. Een prachtig gebouw en aan de achterkant is een schitterende tuin aangelegd, waar we 's-middags nog lekker in de zon wat dronken. Wat een mooie geveltjes kom je tegen.

Links boven het meisjeshuis, een weeshuis voor halfwezen meisjes uit hervormde gezinnen. De meisjes moesten minimaal  nog één levende ouder hebben en moesten tussen de 6 en 10 jaar zijn. Na hun achttiende verlieten ze meestal het weeshuis en gingen meestal werken in een dienstbetrekking, waar ze tijdens hun verblijf in het weeshuis goed voor waren opgeleid met onderwijs in taal, rekenen, godsdienst, handwerken en koken. Mooie gevelsteen ook van saai, greine en stoffe-hal. Grein is textiel waarvan een deel waarvan een deel bestond uit garen gemaakt van zijde, saai is een effen, licht gekeperde stof. De twee onderste foto's zijn van de gevel van een laatgotisch woonhuis en is het oudste stenen woonhuis in Delft en is een ontwerp van de architect en schilder Pieter Post.
Delft, een mooie stad om te bekijken, gezellige straatjes, veel water en een mooie kerk, die op zondag gesloten is, hoe bizar is dat.
We waren nog niet uitgewandeld, maar daarover een volgende keer.11 opmerkingen:

 1. Ja Delft is prachtig. Er is zo veel te zien, ik zou er zo kunnen wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer andere accenten van het prachtige Delft!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben zo gelukkig er een deel van het jaar te wonen. Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is zo'n leuke stad. Mooie serie, benieuwd naar je volgende foto's.
  In dat woonhuis zetelt nu het Hoogheemraadschap. Ik zag het ooit aan de binnenkant met Open Monumentendag, aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie wandeling. Heerlijk, al die oude steegjes en huizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Delft is zo mooi. Fraaie gevels, singels en smalle straatje. Leuk dat je aandacht besteedt aan de geschiedenis van het meisjeshuis. Werd er een dienst gehouden in de kerk?
  Gisteren tijdens een fietstocht voor een hagelbui staan schuilen bij de RK-kerk in Oudewater.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onwijs mooie stad waar ik nog nooit geweest ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Delft is prachtig en leuk om weer even mee te genieten via je foto's, Toos!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je maakte mooie foto's van prachtige plekjes. Ja, Delft is een mooie intieme stad, heelijk om er een paar uur te dwalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige beelden van Delft Toos, mooi ook die poorten en prachtige deuren, daar ben ik ook altijd zo dol op. Jaaa in dit soort steden kun je wel heel veel moois vastleggen. Puur genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Op een of andere manier kom ik niet in dit deel van het land. Maar Delft wil ik nog eens bezoeken. Misschien maar een wat plannen. Mooie sfeerbeelden. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen