donderdag 29 februari 2024

Watertoren 168 - Aalsmeer.

Kijk eens hoe mooi de toren daar staat, aan de rand van de Westeinderplassen. Een monumentaal bouwwerk van 50 meter hoog. Men startte ermee in 1926 en de afronding was in 1928. Het was nog steeds prachtig weer (5-9-2023) en we hebben toen ook heerlijk op een bankje langs het water zitten picknicken.

De toren is ontworpen door Hendrik Sangster, die twintig Nederlandse watertorens ontwierp en is gebouwd in art-deco-stijl. De toren is gebouwd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland en was een onderdeel van de drinkwatervoorziening voor de gemeente Aalsmeer, Haarlemmermeer, Uithoorn en Bennebroek. 

In de toren werd tot 1994 gezuiverd water opgeslagen dat afkomstig was uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. De toren is sinds 1988 een rijksmonument.
De toren heeft twee betonnen vlakbodemreservoirs, resp. 520 m³ en 480 m³. In 1987 werd het bovenste reservoir buiten gebruik gesteld. Daarnaast heeft de toren nog een kleiner bodemreservoir van 160 m³. De toren rust op 452 houten palen met elk een lengte van 15 m.

In 1994 werd de toren helemaal buiten gebruik gesteld en verkocht aan de gemeente Aalsmeer die de toren nu nog steeds in bezit heeft. Er zijn plannen geweest om de toren te verkopen aan een private partij die er een hotel wilde vestigen. Dat stuitte op verzet van de bewoners van Aalsmeer die wilde dat de toren toegankelijk bleef voor het publiek. De gemeente heeft het beheer van de watertoren uitbesteed aan de Stichting Beheer Watertoren Aalsmeer, die zich tot doel heeft gesteld de toren minimaal vijf keer per jaar open te stellen voor het publiek. Sinds 1 januari 2008 is de toren aangewezen als een van de trouwlocaties van de gemeente Aalsmeer. In 2005 is op de toren een nestkast voor slechtvalken geplaatst. Het eerste broedgeval in 2010 mislukte, maar vanaf 2011 zijn jaarlijks jongen grootgebracht.
Wij hadden graag dichter bij de toren willen komen, zodat we ook de voordeur beter in beeld konden brengen, maar helaas ging dat niet. Het terrein was afgezet met een groot hek en er stond een grote tent voor. Jammer, maar helaas !
De Nederlandse Watertoren Stichting heeft de watertoren in Aalsmeer opgenomen op haar lijst met 'toptorens'. Deze lijst bevat de meeste waardevolle watertorens van Nederland.

(bron Wikipedia en SBWA)


 

7 opmerkingen:

 1. Een prachtige massieve toren op een mooie plek, zo aan het water.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 't Is net of ik deze al eerder heb gezien, maar ik kom nooit in die omgeving dus dat kan eigenlijk niet. Dus misschien raak ik aan die Sangster gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo, als een trotse pilaar staat daar de watertoren! En een dak van koper, zo te zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat jullie er toen niet in konden toen jullie er waren. Deze ziet er mooi uit. Fijn dat hij behouden blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze toren staat letterlijk in volle glorie te pronken, PRACHTIG!!!
  Kan me goed voorstellen dat deze toren op de lijst Top-torens
  terecht is gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooie toren en best een leuke trouwlocatie. Ik heb er de eerste jaren van ons trouwen niet ver vandaan gewoond.

  BeantwoordenVerwijderen