maandag 19 februari 2024

Op een dag vol regen..........

 

.........wat kun je dan beter doen dan naar een museum gaan. Ja er zijn natuurlijk nog wel meer keuzes te maken, maar wij kozen hiervoor. Het Textielmuseum in Tilburg. een hele poos geleden had ik al gezien dat er een mooie tentoonstelling was, Is it alive, een kleine tentoonstelling, maar erg leuk.

Op de tentoonstelling zie je niet alleen het eindresultaat, maar wordt je ook meegenomen in het maakproces en wordt het duidelijk dat kunstenaars soms uitvinders zijn en innovatie kunnen aanjagen. Deze installatie, I am Storm, is van kunstenaarsduo Drift (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta) en bestaat uit een twintigtal levensgrote sprieten die wuiven op een denkbeeldig briesje. Je kon hier ook doorheen lopen en daar hou ik wel van.

Hier was het eigenlijk te donker om het goed te fotograferen, maar dit gigantische kunstwerk van kunstenaar en architect Philip Beesley/Living Architecture Systems Group (LASG) hangt in de lucht en doordat je er onderdoor kan lopen, kun je alles goed bekijken. Onderdeel hiervan was ook de creatie 'Lucid Look 2' van modeontwerpster Iris van Herpen. Achter haar schaduw kwamen steeds bewegingen vandaan die dan weer weg waren, loslieten, andere vormen aannamen, kortom bewegende kunst.

Werk van Tanja Smeets was ook mooi om doorheen te wandelen en misschien ook leuk voor de vele breisters onder jullie om naar te kijken. Dit werk lijkt wel een bos om door te wandelen. In het TextielLab ontdekte Tanja Smeets de mogelijkheden van de laser- en de breitechniek. Met beide technieken realiseerde zij haar instalatie 'Nebula and de Soft Machine'. 

Uit industrieel vilt liet zij grillige basisvormen snijden, van minuscuul naar steeds meer uitvergroot. De elementen slingeren in elkaar verstrengeld omhoog. In het midden lijkt het materiaal te ontploffen, als uitbarsting van een stofwolk ('Nebula'). Het gebreide onderdeel van de installatie, 'Soft Machine', doet denken aan een plant, met knoppen die zich willekeurig verspreiden. De installatie wekt de suggestie uit te kunnen groeien tot een oneindig landschap. 

De tentoonstelling loopt nog t/m 7 april 2024. Het is een kleine tentoonstelling, maar er is nog zoveel meer te zien en te beleven, dat een bezoek meer dan waard is.

Bron: textielmuseum
 

8 opmerkingen:

 1. Wat leuk. Die tentoonstelling zou ik graag willen zien. Ik ben fan van Drift!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, daar wil ik wel heen. Wat leuk dat jullie een natte regendag zo invulden. En voor ons leuk om mee te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die wuivende sprieten vind ik toch wel het mooist.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke impressie. Jullie hebben de regendag goed besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een goed bestede regendag. Je foto's geven een prachtige impressie van de tentoonstelling. De eerste lijkt net een paardenvoet. De laatste doet me denken aan mijn examenopdracht voor kunstgeschiedenis (op de havo): brei of haak een plant.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is nog eens een goede keus op zo'n regenachtige dag Toos, en wat zullen jullie genoten hebben. Het is geweldig om allerlei textiele vaardigheden van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Mooi om er doorheen te lopen en ook nog beweging kunnen ervaren, heel bijzonder. Kortom een TOP dag!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kunst waar je doorheen kunt lopen is fascinerend!

  BeantwoordenVerwijderen