dinsdag 7 november 2023

Watertoren 163 - Hoogkarspel.

Nou je zou kunnen zeggen, is dit geen vergissing en zijn dit foto's van de watertoren in Wieringenwaard. Een vergissing is het niet, maar hij lijkt er verdacht veel op. Dat kan bijna niet anders want  de ontwerpers B.F. Nievelt en W. Mensert mochten opnieuw, van de PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland) hun vakmanschap tonen. De watertoren in Hoogkarspel, gebouwd 1930, heeft een hoogte van 49,10 meter en twee waterreservoirs van 600 en 400 m³, maar is niet meer operationeel.
 De toren toont gelijkenissen met de Amsterdamse school, is gebouwd op een twaalfhoekig grondplan, is uitgevoerd in rode baksteen, om een skelet van gewapend beton heen. 
Deze watertoren is in het centrum van Hoogkarspel te vinden en dat is opvallend omdat andere torens van dergelijke hoogte vaak op minder tot onbebouwde plekken staan.
De watertoren is van grote situationele waarde vanwege het beeldbepalende silhouet en heeft de status van rijksmonument.

Nog een leuk weetje, deze toren is de op een-na-hoogste van Noord-Holland.

(bron Wikipedia)

 

5 opmerkingen:

  1. Deze en de vorige lijken haast wel op hele dikke potloden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat raar is dat. Ik moet die toren hebben gezien. Vaak genoeg fietste ik in het mooie West-Friesland. Maar hij is me niet opgevallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk is deze ook mooi, hij lijkt inderdaad sprekend op de vorige. En die vond ik ook al zo mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja. Wat lijkt hij veel op die in Wieringerwaard!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toch heel leuk 2bijna dezelfde. Dat is dus.....zoek naar de verschillen

    BeantwoordenVerwijderen