vrijdag 3 november 2023

Nieuwe watertoren - 161 - (Den Helder) .

Eerst stond er in Den Helder al een watertoren, gebouwd in 1856, de oude watertoren. Daarom hebben we het hier over de nieuwe watertoren in deze Noord-Hollandse plaats. Gebouwd in 1908 deze 40,15 meter hoge toren, die oorspronkelijk een waterreservaat had van 400 m³. Het is een ontwerp van architect JAN SCHOTEL en staat in het centrum van de stad, naast rotonde De Vijfsprong. Toen het werd gebouwd stond het op de grens tussen bebouwing en weilanden.

Van 1959 tot 1961 werd de toren verbouwd, kreeg een nieuw waterreservoir van 500 m³ en een betonnen laag aan de buitenkant. Dit was een idee van architect J.H.J. Kording. 

Eind jaren 80 werd de watertoren buiten gebruik gesteld en verkocht aan de gemeente Den Helder. Op de begane grond was ooit een café en daarboven een studio. In 1991 kwam er een tweede ingang op de begane grond en na de sluiting van het café was de binnenkant van de toren als klimmuur in gebruik. Rond 2005 was er een wenteltrap aan de noordoostzijde bevestigd, maar die is toch ook weer verwijderd want wij hebben geen trap gezien. Ook in 2005 is de toren weer gerenoveerd, de betonnen laag is verwijderd en weer bedekt met bakstenen. Hierdoor ziet de toren er nu bijna hetzelfde uit als bij de bouw in 1908. 

Of er nu nog wat gebeurd in de toren konden wij niet zien.



 
 

10 opmerkingen:

  1. Weer een watertoren hier uit de buurt. Ook langs deze ben ik menig keer gereden zonder ook maar na te denken over de geschiedenis. Leuk om dat bij jou nu weer te mogen lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een mooie en wat een leuke plek in een woonwijk. Zo gaat dat als ze om je heen bouwen. Gelukkig is ie blijven staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bijzonder fraai om te zien, met name door de details. Iets in de originele staat terug brengen, kan ik waarderen. Ik zou er best een kijkje in willen nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou erg nieuwsgierig zijn naar de binnenkant ook als er sprake is van een klimmuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is een prachtige toren, hoop dat ze er een bestemming voor vinden. Leuk, dat uitgebouwde toegangsdeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk uitzicht wanneer je daar tegenover op balkon zit.
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi uitzicht voor alle bewoners daar, is weer eens totaal iets anders
    dan een bomenrij. Een mooi verzorgde omgeving ook. Het is een
    fraaie toren!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn man vertelde dat er, toen hij in Den Helder werkte, altijd gedoe was om deze toren. Ik vind het weer een echte watertoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prachtig je zou zo een rondje Nederland gaan doe om sat ook eens te bekijken

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ook deze watertoren heb ik regelmatig gezien. Het is een gebouw dat prominent aanwezig is, dichtbij het station.

    BeantwoordenVerwijderen