donderdag 24 juni 2021

Watertoren 48. Zuidzijde.

Dirksland, Brielle en daarna kwam er, onverwacht, nog een watertoren op ons pad en dat allemaal op één dag. 11 Juni was dat (dit even voor mijn archief). Toen we dus die ochtend (heenweg, fietsen op de auto) op weg waren naar Dirksland, zag ik in de verte een watertoren. Hee, ik zie hem al, zei ik tegen mijn man. Nee dat kan niet, zei hij, want daar zijn we nog niet. Nou ja, ik zag toch duidelijk een watertoren ! Misschien fietsen we er zo dadelijk wel met een omweg naar toe opperde ik. Nee, hij dacht van niet en hij had gelijk. Maar natuurlijk zijn we er op de terugweg wel naar Zuidzijde gereden, want daar stond de toegift van die dag.

De watertoren in Zuidzijde, gemeente Oostflakkee, wordt ook wel watertoren van Den Bommel genoemd. De plaats, Zuidzijde ligt op de kruising Bommelsedijk / Tilsedijk, op een van de oudste stukken van het eiland Goeree-Overflakkee. Het buurtschap is in de omgeving vooral bekend om de watertoren. Deze is al vanaf Hellegatsplein te zien. Volgens sommigen dankt Zuidzijde zijn naam aan het feit dat het ten zuiden van Den Bommel ligt.

De toren, van gewapend beton, is gebouwd in 1934 en was afgedekt met een koperen koepel. 44 Meter is de hoogte van de toren en die bevat twee waterreservoirs, met elk een inhoud van 200 m³. Hierdoor kan de toren worden gereinigd zonder de toren uit te schakelen. De bodem van de reservoirs ligt op 28,70 meter boven NAP.

De toren is buiten werking gesteld, verkocht aan een particulier en verbouwd tot woning.
Bron: Wikipedia.

Nou dat was toch een mooie afsluiting van deze lange fietsdag.4 opmerkingen:

 1. Ik ga voortaan zoeken op jouw blog als ik er weer eens eentje zie. Ik hoop dat je een indexpagina maakt 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rechts op mijn blog staan alle categorieën bij elkaar .

   Verwijderen
 2. Een unieke plek om te wonen. Mooie toren zo met die koperen koepel.

  BeantwoordenVerwijderen