maandag 14 juni 2021

Waar het watertorentje staat.

Het watertorentje, ja torentje, want het is niet zo groot, staat op landgoed Oud Groevenbeek. Toen we daar dus naar zochten zagen natuurlijk, dat kon niet missen, ook de mooie in Jugendstil gebouwde villa. Wil je binnen een kijkje nemen en genieten van de mooie plafonds met decoratief stucwerk, het tegelwerk op de wanden, gekleurd glas in lood met bloemmotieven en een hertenkopje boven de vestibuledeuren. Of misschien wil je de schoorsteenmantels zien, die in ieder vertrek van een andere marmersoort zijn en de geheel betegelde keuken met oud-Hollandse voorstellingen, ook niet te versmaden. Maar dan moet je er gaan logeren, want dat kan.

Wij deden dat niet, maar genoten al van de buitenkant, van de mooie schoorstenen, het mooie metselwerk en het tegelwerk  onder de dakgoten en het prachtige torentje, kortom de buitenkant was echt al het bekijken waard.

In de tuin waar ook de watertoren stond, staat ook een prachtige 25 m lange, in 1915 gebouwde druivenkas die, evenals de villa, volledig is gerestaureerd.. zelfs de oude tandwielconstructie van de ramen functioneert weer. Vroeger stond hier een enorm kassencomplex dat deed denken aan het bekende Crystal Palace in Londen. De sierlijke vorm van de druivenkas ontstond doordat er gebogen glasplaatjes zijn gebruikt. Op de foto nog net te zien, maar dichterbij konden we niet komen. In de kas staan druivenranken, waarvan sommigen wel 90 jaar oud zijn. Van deze druiven maakt Wijngaard Oud Groevenbeek jaarlijks zo'n 50 flessen 'Chateau Oud Groevenbeek'. Leuk om dit tijdens onze watertorentocht ook nog hebben gezien en toen gingen we weer verder naar de derde watertoren op die dag.
 

12 opmerkingen:

 1. De watertoren van je vorige post lijkt wel een kasteel, wat
  leuk toch al die verschillen te zien. Prachtig al dat tegel
  en metselwerk in patronen. geweldig ook die enorme
  druivenkas, het past ook zo prachtig in de omgeving, heel mooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja zo gaat dat. Je gaat gericht ergens naar kijken, maar dan zie je nog zoveel meer... heerlijk is dat

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig om te zien. Wij komen nu ook langs van alles maar je kunt niet overal in gaan als je onderweg bent op de fiets want dan kom je niet veel verder. Er is ook zo ongelooflijk veel moois onderweg. Ik ga dit plekje onthouden want die kassen dat spreekt mij erg aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi Groevenbeek waar wij veel wandelen, Je was vlakbij ( Putten) Hier liggen hele verhalen rond het kasteel. DE opa van mijn man was jachtopziener zijn broer was jachtopziener voor Dhr Schermbeek die toen op groevenbeek woonde. Ik sprak een poosje terug nog een Mevr. die op Groevenbeek gediend heeft. Heel interessant. Ik stuur je nog een foto in een pb

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie plek om eens terug te gaan. Het was er vroeger niet toegankelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wauw Toos wat een mooi gezicht, een prachtig torentje... wat een feest om daar te zijn zeg

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oud Groenbeek. Ik zal het onthouden en ga er vast en zeker een keertje logeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja ja, Groevenbeek. Die automatische bakt er niet veel van

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wow, dat is een paleisje! Prachtig gebouwd zeg...

  BeantwoordenVerwijderen