zondag 13 juni 2021

Watertoren 44. Ermelo.

Na Kootwijk fietsten we verder naar Ermelo en daar aangekomen moesten we wel even zoeken. We vroegen het even aan een postbode, maar die kon ons niet verder helpen. Er kwam een wat oudere man bij staan, die al jaren in Ermelo woonde, maar die wist het ook niet. Goh, hebben we dat al niet vaker gehoord ! Natuurlijk hebben we hem gevonden en wel op het landgoed Oud Groevenbeek. De toren is van het bouwjaar 1912 en is er gekomen tijdens de omvorming van Groevenbeek omstreeks 1900 tot onder meer Oud Groevenbeek. Op het landgoed verrezen tal van nieuwe bouwwerken, waaronder het hoofdgebouw en de watertoren, met daarbij een herinrichting van het groene gebied. De toren werd op een aangelegde heuvel gebouwd. Het grondplan is vierkant met een aangebouwde ronde toren. Ik had het tussen de bomen door al zien staan, maar ik dacht dat het ruïne was, een stuk overgebleven kasteel en daar lijkt hij ook op. Het uitkijkgedeelte bovenaan is ook met kantelen. De toren diende voor het drinkwater op het landgoed en voor bewatering van de bijbehorende tuin met kassen. In de twee etage tellende toren was ook een gasfabriekje waarin gas werd geproduceerd voor het landgoed. Onder de toren zijn kelders aanwezig en zijn nu een verblijfplaats voor vleermuizen. De watertoren is in 1950 buiten gebruik gesteld en in 1994 gerestaureerd. In 2005 werd het een rijksmonument.  

6 opmerkingen:

 1. Wat een mooie toren. Ik snap dat je hem niet meteen als watertoren herkende. Wij kamperen al jaren in Ermelo , en zagen nog nooit deze toren. Volgende keer eens op zoek naar gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fraai exemplaar.

  De laatste tijd kan ik geen reacties bij je plaatsen. Ben benieuwd of dat nu wel lukt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou inderdaad, net een stuk van een kasteel. Erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We hebben 10 jaar een vakantiewoning in Ermelo gehad en vaak bij Groevenbeek gefietst. Toch heb ik deze nooit als watertoren herkend, een mooie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schitterende toren. En gelukkig een monument.

  BeantwoordenVerwijderen