donderdag 3 juni 2021

Onverwacht op ons pad.

Na de watertoren fietsten we verder, een erg mooie route had C. uitgezet en 's-middags reden we onverwacht hier langs. Een groot bord stond er langs de weg met de  mededeling dat het terras weer 7 dagen in de week open is. Nou daar moesten we dan maar even van profiteren.

Kasteel Doornenburg ligt in het oosten van de Betuwe, nabij het dorp, jawel, Doornenburg. Het bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. In de 9e eeuw stond op deze plaats al een versterkt huis, bekend onder de naam Villa Dorenburc. Dat werd in de 13e eeuw een bescheiden kasteel, de hoofdburcht werd in de 14e eeuw gebouwd en in de 15e eeuw voltooid. Ook de voorburcht werd toen gebouwd en bevat woonvertrekken, een kapel en een boerderij. Dit laatste is uniek voor een Nederlands kasteel.

Het kasteel bleef bewoond tot in de 19e eeuw, daarna raakte het in verval. In 1936 werd de Stichting tot Behoud van den Doornenburg opgericht die het kasteel liet restaureren. In 1941 was dat voltooid, maar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het getroffen door een Brits bombardement. Van 1947 tot 1968 is het weer opgebouwd.

In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisieserie Floris opgenomen.In dit lage gebouw zagen we dat er ook een bed en breakfast is en verder kun je hier van alles, trouwen, doopfeest, familie feesten en nog veel meer. op het www kun je daar alles over vinden. Er moet natuurlijk geld in het laadje komen om dit te kunnen onderhouden. Links is het terras, maar voor ons was er geen plaats in de herberg. Omdat wij er toevallig langs kwamen, hadden we natuurlijk geen reservering, maar niet erg, er was koffie to go. een toilet en rondom, op de binnenplaats genoeg plaats om te zitten. Meer hadden we niet nodig.

 

15 opmerkingen:

 1. Ik heb daar eens een werkweek gehad. Lang geleden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke beschrijving. Tje, dat er al zoveel gereserveerd wordt en ook og op doordeweekse dagen... Dat is hier echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk dat jullie gewoon weer een terrasje kunnen pakken. En een toilet is helemaal fijn. Dat worden weer leuke tochtjes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ohhhhhhhhhhhh wat mooi toos,
  gelukkie voor jullie allemaal :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zijn de geneugten van het fietsavontuur. Wij ontdekten gisteren een vuurtoren nabij Brielle en door jou heb ik nu ook een foto gemaakt van de watertoren in Naaldwijk. Ik ga je fietsblogs lezen. Dus als je denkt wie vlooit mijn blog na dan weet je wie het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat was heel onverwacht en bijzonder

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik dacht al waar ken ik dat optrekje van, we waren er in 2017. Ik maakte in het kapelletje een foto van een kitscherige Madonna met kind. En de zonnewijzer zit ook in mijn verzameling. Wat boffen met dit heerlijke weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is wel een kasteel zoals je verwacht dat een kasteel eruit ziet, zeker de laatste foto.
  De binnenplaats doet mij erg Deens aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn dat het weer herbouwd werd en nu volop in gebruik is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is Kasteel Doornenburg een fraai kasteel zeg, en dit
  allemaal op één dag tegen te komen maakt het een dag met
  een gouden randje. Het zijn leerzame routes die jullie afleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toen onze kinderen in hun 'ridderperiode' zaten, zijn we daar eens geweest. Indrukwekkend geheel hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben er nooit geweest maar toch herken ik het van de televisieserie. Die keek ik vroeger altijd met mijn kinderen, wat was dat toch leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Op de één of andere manier krijg ik je nieuwe berichten niet te zien in de lijst. Hoe dat kan, is me een raadsel...
  Wat een prachtig kasteel is dit en ik ben er ook nog nooit geweest. Dat moet echt maar eens veranderen, en als ik die foto's zie...

  BeantwoordenVerwijderen