vrijdag 18 juni 2021

Watertoren 45. Harderwijk.

 

Vanaf Ermelo fietsten we, door de bossen naar Harderwijk, om de derde watertoren van die dag te gaan zien. Maar we reden verkeerd, ergens een bordje gemist en misschien een verkeerde afslag genomen. We waren aan het fietsen en bleven aan het fietsen, we hadden er allang moeten zijn. Wat bleek, we waren er zelfs dicht in de buurt geweest, maar reden op een gegeven moment er weer vandaan. Dat was balen, maar ik had geen zin om weer terug te gaan. We waren trouwens weer aan een terrasje toe, dus dat eerst maar. Naar overleg besloten we om gewoon onze route te vervolgen richting de auto, die in Kootwijk stond en daarna met de auto naar de watertoren te gaan. Toen we op de plek van bestemming waren zagen we de toren nog niet en moesten we lopend gaan zoeken, hij was goed verstopt, maar we hebben hem hoor.

De 26e juni 1895 werd op de Galgenberg in de nieuw gebouwde watertoren, de Harderwijksche Waterleiding (H.W.L) geopend. De watertoren was ontworpen door Dirk de Leeuw, ingenieur in dienst van de  maatschappij. Hij werd geëerd met een natuurstenen plaquette boven de ingang.

H.W.L GEBOUWD  1895 D. de Leeuw.

De ronde bakstenen toren, in een Neoclassicistische stijl, had in het begin een puntdak en was 12.25 meter hoog. In 1921 werd het waterreservoir (336 m³) verhoogd tot 15.85 meter. Twintig jaar later werd de houten kap van het puntdak vernieuwd en vervangen door een plat dak.

Het opgepompte water bleek niet altijd even schoon te zijn en daarom ging men in diepere aardlagen boren en er werd een nieuw systeem toegepast waardoor zandfilters overbodig werden en in 1917 was het water eindelijk van goede kwaliteit. Na de Tweede Wereldoorlog, toen duidelijk werd dat loden leidingen een gevaar voor de volksgezondheid opleverden werden die vervangen door buizen van koper en later van kunststof.

De watertoren op de Galgenberg, midden in het bos, staat er gelukkig nog steeds, niet alleen als monument, maar ik las in de canon van Harderwijk, ook nog in gebruik. Ik weet niet wanneer die canon is geschreven, maar het was niet te merken dat hij nog in gebruik is.9 opmerkingen:

 1. Deze toren is bijna compleet omarmt door bomen als ik de
  foto's zo bekijk. Deze toren doet me denken aan een ouderwetse beschuittrommel. Best heel bijzonder dat jullie tijdens de
  fietstochten inmiddels al de 45e toren konden bewonderen SUPER!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je er al veel laten zien. Zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie moeten heel wat gefietst hebben die dag. Gelukkig hebben jullie de toren toch gevonden. Én een terrasje, heerlijk dat dat gewoon weer kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een beloning voor jullie zoektocht dit exemplaar. Door jou let ik er nu ook meer op. Gisteren zag ik een bewoonde watertoren in Zutphen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat hebben ze deze toren mooi gemetseld...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die staat inderdaad verstopt. Weer een mooi exemplaar om te bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die staat zeker goed verscholen zeg maar ik ben hem in Harderwiek nog nooit tegen gekomen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi zo tussen het groen. Een imposante toren met prachtig metselwerk.

  BeantwoordenVerwijderen