maandag 3 augustus 2020

Watertoren 18 en 19. Zaltbommel.

Op 27 MEI schreef ik in mijn bericht over de "Fiepstunnel" dat we om een andere reden in Zaltbommel waren en daar zou ik binnenkort op terug komen. Nou dat binnenkort heeft wel even geduurd, maar hier die reden. Watertorens, hoe kan het anders. Er stonden er zelfs twee, een oude en een nieuwe. De oude watertoren is ontworpen door JAN SCHOTEL, ha daar heb je hem weer en we zullen hem nog vaker tegenkomen. De toren is gebouwd in 1905 en heeft een hoogte van 21 meter, had een waterreservoir van 50 m³ en een reinwaterkelder van 6m diep. Sinds 1960 is de watertoren buiten gebruik gesteld, het waterreservoir is eruit gesloopt en de toren kreeg in de jaren 80 de functie van weekendverblijf. In 1996 is de gehele "kop" eraf gehaald en opnieuw opgemetseld, waarvoor de watertorenprijs 1996 van de Nederlandse Watertorenstichting verkregen werd. Nu is het een woonhuis.


De nieuwe watertoren in Zaltbommel is totaal anders, maar hij heeft wel wat vind ik zoals hij daar oprijst uit het landschap en prachtig uitkomt tegen de blauwe lucht.
Hij is dan ook 38 meter hoog en heeft een grote wateropslagcapaciteit.
Maar liefst drie waterreservoirs van 1255, 875 en 415 m³.
De voet vind ik mooi, het lijkt een beetje op de tanden van een slagroomspuit en het ziet eruit of hij zo in de grond is gedrukt. Nou ja, in mijn beleving dan hè !
Hij is ontworpen door Brouwer en Deurvorst en is gebouwd in 1964.
Het is sinds 2014 een Rijksmonument.

5 opmerkingen:

 1. Die tweede vind ik mooi zeg. Wat een ding. Heel wat anders dan de torens die je eerst liet zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, ik dacht al: Schotel. Die andere vond ik in vergelijking niet mooi. Maar nu ik wat langer kijk en niet vergelijk, toch wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die twee torens zijn qua bouwstijl bijna niet met elkaar te vergelijken. Ik ga voor Schotel.
  Zondag nog aan je gedacht. Wegens een wegomleiding kwamen we langs de watertoren van Assendelft, normaal zien we die op een afstand. Zowel op de fiets als met de auto voor je een eind uit de richting.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die tweede is geweldig. En je beschrijving vind ik precies goed.

  BeantwoordenVerwijderen