zondag 16 augustus 2020

Watertoren 22. Tegelen.

Weer enkele watertorens, niet bij de deur, maar daar vinden we dan wel wat op. Dochter en schoonzoon waren, maande geleden al, 12½ jaar getrouwd en kregen van ons een high tea als cadeau. We zouden wel een keer afspreken wanneer, maar ja toen kwam Corona die roet in het eten strooide, m.a.w het was er nog niet van gekomen. Nu zitten ze twee weken in een vakantie huisje en had ik aan C. gevraagd of daar misschien watertorens in de buurt stonden en jawel hoor, zelfs twee. Nou toen was het plannetje snel gemaakt en heb ik gevraagd of ze zin hadden om de high tea daar in de omgeving te doen, en dat hadden ze. Enkele locaties hadden we via internet al gevonden en nadat ze daar eerst poolshoogte hadden genomen, meteen gereserveerd. Op pad naar Limburg dus en nadat wij 's-morgens onze watertorens hadden gefotografeerd, hebben we 's-middags HIER met z'n allen in de tuin, genoten van een afternoon tea.

Zou bijna vergeten om wat over de watertoren te vermelden. Deze achtzijdige, geheel in gewapend beton uitgevoerde toren, is ontworpen door architect E. Noorman uit Amersfoort en gebouwd in 1938-1939. De toegepaste bouwstijl is Traditionalisme. Bij een renovatie in 1986 werden alle vensters vervangen door aluminiumkozijnen met gewapend glas. De toren bevat zeven bouwlagen en is rondom aan de bovenzijde van de eerste bouwlaag voorzien van een betonnen luifel en in elke gevelzijde een rechthoekig venster. In de tweede tot en met de zesde bouwlaag in de afgeschuinde hoekdelen een smal hoog venster. In de zevende bouwlaag een kruisvormig en enkele rechthoekige vensters. Aan de onderzijde van de zevende bouwlaag eveneens rondom een betonnen luifel.De dakrand is bekleed met keramisch materiaal. Hij heeft een hoogte van 32,1 meter en een waterreservoir van 500 m³. De toren is sinds 2005 niet meer in gebruik en sinds 2003 officieel een Rijksmonument.
In verband met de Tweede Wereldoorlog is de toren nooit helemaal afgebouwd. De bakstenen buitenmuur is nooit aangebracht en de externe trap, zoals het oorspronkelijke plan was, is evenmin gerealiseerd.
Bron : Limburg.nl  en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Erg leuk om over deze in eerste instantie eenvoudig ogende toren nog zoveel informatie te vinden.
Over de tweede toren blog ik een volgende keer

7 opmerkingen:

 1. Een bijzonder exemplaar deze watertoren in Tegelen,
  en inderdaad heb je veel informatie kunnen vinden.
  NR: 22 alweer, ben al benieuwd naar de volgende.
  Het was een mooie combinatie deze dag, de Afternoon tea
  was ongetwijfeld puur genieten met elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zou er niet ergens een mogelijkheid zijn om IN een watertoren te highteaen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Twee vliegen in één klap dus. De tweede foto is leuk: dat hoedje van de toren boven de bomen uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed geregeld. Jullie zijn niet voor een gat te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer zo’n bijzondere, en leuk om de geschiedenis ervan te lezen. Deze is dus nog heel lang in bedrijf geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je doet er heel wat naslag werk voor Toos, leuk is dat.

  BeantwoordenVerwijderen