maandag 17 augustus 2020

Watertoren 23. Steyl.

Gisteren zei ik het al, twee torens konden we fotograferen. Naar deze watertoren moesten we wel even zoeken, hij staat in de kloostertuin van het Missiehuis St. Michaël in Steyl en is goed verstopt tussen de hoge bomen. Onze navigatie gaf aan "bestemming bereikt", maar geen watertoren te bekennen. Heb het maar even gevraagd en de man aan wie ik het vroeg hield maar niet op met praten. We moesten zéker door de kruidentuin, we moesten zeker naar het kerkhof van de missionarissen en het ketelhuis was ook een bezoek waard......kort gezegd, daar zouden we nog wel een dag voor uit moeten trekken. Het is een kloostercomplex in het kloosterdorp Steyl. In de link is er alles over te lezen.

De watertoren is gebouwd in 1908-1909, heeft een hoogte van 38 meter en een waterreservoir van 75 m³. Het ontwerp is van architect P.M. Scholl. De vrijstaande, taps toelopende watertoren op ronde grondslag heeft een bakstenen romp met een gepleisterd breder waterreservoir met een diameter van circa vijf meter. Het reservoir heeft enkele rechthoekige vensters en een plat dak. Op het platte dak staat een ajour metalen kruis.
Het kruis was, toen we bij de toren stonden niet goed in beeld te krijgen. Waar we ook stonden, overal hing er een tak in de weg, maar toen we wegreden zagen we het, een paar straten verder,  opeens wel.
Het ketelhuis was die dag gesloten, maar in de kruidentuin rook het héérlijk en tijdens het zoeken naar de toren wandelde we door de tuin, waar we verschillende kunstwerken zagen. Leuk hoor om zoiets tegen te komen op je speurtocht naar watertorens.1 opmerking:

 1. Och heden, zie het helemaal voor me Toos, de goede
  man is zeker trots op zijn omgeving, lief bedoeld
  maar daar ging het niet om. Deze toren is behoorlijk
  goed verstopt tussen al het groen maar zeker weer
  een mooie aanwinst op de lijst.....

  BeantwoordenVerwijderen