zondag 9 augustus 2020

Watertoren 20 en 21. Doorwerth en Wolfheze.

Deze watertoren vind ik echt een juweeltje. De toren is ontworpen door architect ir. Th.K.J.Koch en gebouwd in 1938 in een zakelijk expressionistische bouwtrant.
Kenmerkend voor dit ontwerp zijn onder andere de asymmetrische en massieve hoofdvorm met plastische accenten (uitgebouwde traptoren en reservoir), de bakstenen gevels met verdiepte voegen, horizontale betonnen banden en stalen ramen.
Hij is 19 meter hoog en heeft een waterreservoir van 60 m³.
In 1962 is de toren buiten werking gesteld en sindsdien nauwelijks onderhouden en er is toen veel vorstschade opgetreden.
Oorspronkelijk stond de toren in een bebost gebied, nu is het een woonwijk met veel groen.
De watertoren is herbestemd tot wonen. Om de toren te kunnen behouden is nieuwbouw gerealiseerd. Het geheel heeft een woonfunctie gekregen. In de toren zijn een keuken, twee slaapvertrekken en een badkamer. De toren zelf en het interieur is zoveel mogelijk onveranderd gebleven.
Het kantoor, aan de voorkant en de toren, staan in verbinding met elkaar door een glazen verbindingshal.

De tweede toren van die dag zagen we in Wolfheze, ja we fietsen van toren naar toren en verenigen zo het nuttige met het aangename.
Deze watertoren werd in 1907 gebouwd naar een ontwerp van de architect E.Knevel. Hij kreeg deze opdracht van de "Vereniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen, idioten en Zenuwlijders", die net een nieuw Krankzinnigen gesticht in Wolfheze had laten bouwen. Ik denk dat men tegenwoordig daar wel een andere benaming aan zou geven.
Het is een ranke toren van 27 meter hoog, maar ondanks deze respectabele hoogte, waardoor het water uiteraard sneller stroomde, heeft het slechts één waterreservoir, een ijzeren hangbodemreservoir, van 40 m³, beduidend kleiner dan die van de watertorens van Oosterbeek en Doorwerth. In 1979 werd de toren als laatste in de gemeente buiten gebruik gesteld, ofschoon hij zijn functie nog steeds heeft. De toren is een rijksmonument.9 opmerkingen:

 1. De eerste toren vind ik prachtig. Maar de tweede is zoals volgens mij een watertoren hoort te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, die benaming zal wel veranderd zijn. Hopelijk de behandeling ook. De torens zijn allebei prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer twee mooie exemplaren. Die van Koch vind ik super.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beide zijn juweeltjes vind ik. Leuk om de geschiedenis ervan te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk nooit geweten dat er zoveel mooie watertorens zijn. Dit zijn weer juweeltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja ook ik val meteen voor de eerste toren, echt super mooi
  Het neemt niet weg dat de tweede en zeker ook mag zijn.
  Leuk hoor dat jullie dit tijdens heerlijke fietstochten
  allemaal kunnen bewonderen. Mooi ook alle informatie die
  je beschrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die eerste is echt heel mooi. Ik wist niet niet, dat er ook zoveel 'andere' modellen watertorens waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een jaar of 5 geleden ben ik begonnen met het beter bekijken van watertorens. Eerst op de fiets in de buurt en later bij stadswandelingen op m'n vrijtreinenkaartjes. De bovenstaande 2 staan er niet bij. Ooit wel eens in Doorwerth geweest, maar in Wolfheze ben ik alleen zitten in een doorgaande trein geweest. Ik zou die van Wolfheze ook niet snel herkend hebben. Eigenlijk had ik 30 jaar eerder moeten beginnen. Destijds kwam ik met fietstochten door Frankrijk zeker 10 van die dingen per dag tegen. En ook in de USA en Canada raast het er van.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dan zul je er al wel heel veel hebben gezien. Leuk dat je reageerde ik ga je blog eens verkennen.

  BeantwoordenVerwijderen