zondag 20 oktober 2019

Kievit.

Afgelopen woensdagochtend, het was herfstvakantie, liep de wekker hier om kwart voor zes al af . Waarom zo vroeg al, nou we gingen weer een keer de Elfsteden route rijden en dat moest, nou ja moest, van onszelf dan in een dag gebeuren. Om exact te zijn, het was de Elfstedenfonteinenroute. 11FOUNTAINS zijn een groep fonteinen in de Friese elf steden die in het kader van Leeuwarden-Fryslân in 2018 zijn geplaatst. Leeuwarden-Fryslân 2018 (afgekort LF2018) is de titel voor Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa in dat jaar. De dichtstbijzijnde voor ons is in Sloten.

KIEVIT -  Lucy & Jorge Orta  ( Groot Brittannië, Argentinië )
Brons, coating - 5m hoog.

'Kievit' toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein. Deze universele containers waar het water rustig in en uitstroomt, wijzen erop dat onze samenleving overvloedig beschikt over iets wat elders in de wereld helemaal niet vanzelfsprekend is, water- de bron van al het leven. De vogel die het meisje koestert is een kievit, een vogelsoort die in Friesland wordt bedreigd.
Tekst stond op het informatiebord.

13 opmerkingen:

  1. Wordt de kievit in Friesland bedreigd? Dat wist ik niet. Het aantal broedvogels loopt hier ook terug. Het voorjaar was te droog (vorig en dit jaar) waardoor er voor de jonge kieviten geen eten was. Dan ben ik in staat het te gaan brengen, hè?
    Nog nooit van de Elfstedenfontein gehoord. Leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat wordt snel doorfietsen. Wat een leuke fontein.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha Mieke, een echte grapjas ben jij. Nee, deze keer gingen we met de auto.

      Verwijderen
  3. Dat is vast een hele leuke dag geweest! Maar het was wel een vroegertje in de vakantie....😉
    Ken je de blog De Breimeisjes van Akkelien? Die heeft ook de 11 fonteinenroute gedaan. Leuk om het nu bij jou ook te mogen bewonderen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om eerlijk te wezen heb ik ze alle elf nog niet gezien, hoor ;-)

      Verwijderen
  4. Was vast een leuke trip. Vroeg opstaan loont ... ;0))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is wel goed om te beseffen dat water inderdaad niet overal zomaar beschikbaar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een uitdaging weer. Inmiddels heb ik je twee andere blogjes ook gelezen, wat een mooi fonteinen. Nooit geweten, leuk om te onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze fontein heb ik ook gezien. Meer een waterval dan een fontein, wel een leuke.

    BeantwoordenVerwijderen