donderdag 24 oktober 2019

De Vleermuis.

In ons fotoboek van onze Elfstedenfietstocht, afgelopen zomer, schreef ik bij deze fontein, dat er een Elfstedenfonteinenroute  bestaat. Wij wisten dat niet maar dat was ons verteld bij een overnachtingsadres en ik schreef daarbij "misschien wordt dat nog eens onze volgende uitdaging" et voici, daar zijn we nu aan bezig.

De Vleermuis - Brons, 3,3 m hoog, 2,4 m breed.
Inspiratiebron: de gevel van de afgebrande Broerenkerk.

Vleermuizen zijn intrigerende, nuttige dieren die met hun jacht op insecten cruciaal zijn in het ecologisch systeem. De vleermuis staat in de Aziatische cultuur symbool voor rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom. Bij ons symboliseert hij zowel duistere krachten als een positieve, reddende kracht. Denk aan Batman, of aan de gevels van de grote kathedralen waar hij, in de vorm van waterspuwers, de demonen op afstand houdt. Dat past prachtig bij de afgebrande Broerekerk (fontein staat op het plein vóór de kerk). De trap op de rug van de vleermuis nodigt de bezoeker uit om de vleermuis symbolisch te overwinnen. Het zijn vooral kinderen die er op en af klimmen en springen en er veel plezier aan beleven.

Johan Creten (België) woont in Parijs.
De ontwerpen van de keramische en bronzen sculpturen van hem lopen uiteen van imposante vogels en vreeswekkende inktvissen tot met scherpgepunte rozen bedekte vrouwentorso's. Hun rijke symbolische lading is nooit eenduidig en slingert heen en weer tussen verleiding en vrees, kracht en kwetsbaarheid, het sacrale en het demonische. Met zijn katholieke achtergrond en gevoel voor drama voelt Creten de beladen geschiedenis van Bolsward perfect aan.
Informatie van de panelen en het internet.

6 opmerkingen:

  1. Wat een schitterend beeld! En wat leuk dat er een route is van fonteinen. Die zou ik ook graag doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig. Persoonlijk vind ik deze mooier dan de roze leeuwen in Workum. KInderen en fonteinen gaan heel goed samen. Jullie hebben een boeiende tocht gemaakt. In huize F, was het een gespreksonderwerp n.a.v. de gevelsteen in Hindeloopen.
    De fonteinentocht gaat op het lijstje nog te doen. Friesland als voorjaarstrip met de caravan lijkt me wel voor herhaling vatbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha, daar is "onze" fontein! Kinderen zitten er graag bovenop, hij nodigt uit om erop te klimmen. Ik heb nog steeds niet alle fonteinen gezien: Hindeloopen in het langs rijden en Dokkum nog helemaal niet. Deze zomer zagen we veel toeristen, die zo de provincie doorreden. Erg leuk om te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een ontdekking zeg, al die bijzondere fonteinen... Ik vind het leuk om te zien en te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen