woensdag 28 augustus 2019

Elfstedentocht op de fiets, fini !

Meestal gaan we eerst naar het gastgezin, even kennismaken, lekker douchen en daarna uit eten. Omdat we gisteren pas laat daar terecht konden, zijn we eerst gaan eten. Heel de week hadden we al zin om pannenkoeken te eten, maar ja als er net geen pannenkoekenbakker in de buurt is, houd dat op. Maar kijk aan, gisteren liep onze route er pal langs, smullen was het !

En dan is het ineens de laatste dag, een korte fietsdag, we zijn bijna thuis. Ik vind dat altijd lekker, als we dan naar huis gaan, dan wil ik ook vlug naar huis.
Met het Drielse Veer staken we de Nederrijn over, van Oosterbeek naar Driel.
Rond het jaar 1000 werden Drielse bewoners met een zeilboot naar Oosterbeek gebracht om daar naar de kerk te gaan voor een huwelijk, doop of voor de zondagsdienst. In 1460 werd Driel kerkelijk zelfstandig. In 1580 werd het veer eigendom van de Hervormde Kerk in Oosterbeek en van 1669-1846 was de gemeente Arnhem de eigenaar. De volgende eigenaar was een steenfabrikant uit Oosterbeek die het veer gebruikte om zijn werknemers over te zetten.
Van ongeveer 1900-1960 werd een gierpont gebruikt. Die mogelijkheid bestond niet meer nadat in 1970 het stuwcomplex was aangelegd. Het veer werd door Rijkswaterstaat onteigend en verkocht aan de firma Wennekes, die een dieselmotor installeerde.
Sinds de dieselmotor het begaf, vaart het veer op zonne-energie. Het dak is belegd met zonnepanelen.
Op het veer werken mensen die een achterstand op de arbeidsmarkt hebben, als werkervaringsplek.
Rond 1863 is het Drielse veer geschilderd door Paul Joseph Constantin Gabriƫl. Het doek hangt in het Dordrechts Museum.

Even later zagen we in de verte een "kunstwerk" van Rijkswaterstaat. Met het stuwcomplex Driel wordt de afvoer geregeld van rivierwater over de Nederrijn, de Lek en de IJssel en voorziet zo het IJsselmeer, het grootste zoetwaterbekken van Nederland, van voldoende water.


Het is toch wel een gigantisch bouwwerk en daar kan ons land echt wel trots op zijn.

Het duurde echt lang voor we een plek hadden gevonden om koffie te drinken en toen we wat hadden gevonden, bleek het 's-middags pas open te gaan Het was bij een Museumboerderij en door vrijwilligers werd er hard gewerkt in de tuin. Ze waren heel vriendelijk en we konden er toch koffie kopen.  Gezellig even zitten praten met de diverse mannen en we kregen voor onderweg nog heerlijke pruimen mee uit de museumtuin. Kijk en dat zijn altijd van die leuke dingen die je onderweg meemaakt.

Ja en dat was het dan, we kijken terug op een hele mooie fietstocht, Friesland is geweldig. Het waren ook weer fijne gastgezinnen, ( op een na, maar dat mag de pret niet drukken ) we hadden leuke ontmoetingen, lekker gegeten en we kunnen het iedereen aanraden.
Rest me nog te zeggen dat alle informatie komt van de diverse borden die er bij bezienswaardigheden stonden en van het WereldWijdeWeb.

De Elfstedentocht is ± 240 km en wij maakten in totaal 864.34 km, omdat we van huis uit vertrokken en ook weer terug fietsten. 

          Etappe Oosterbeek-Berghem 52.66 km.                                                                                                                         

11 opmerkingen:

  1. Ik heb echt meegefietst en genoten van jullie tocht. Wat een prestatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jullie mogen trots zijn op jezelf! Leuk om de verslagen te lezen en de foto's te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Knap gedaan weeral. We hadden het dan toch juist met het aantal kilometers van de elfstedenroute zelf. Jammer want van huis uit naar daar fietsen is voor ons niet haalbaar. We hebben maar 5 dagen en we wonen wel een eindje verder weg. Misschien eerst een stukje met de trein want het lijkt me wel een mooie route. Dankjewel voor het interessante verslag met veel "weetjes".

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een afstand hebben jullie gefietst. Dat stuwcomolex zien wij vaak vanuit de verte, machtig mooi.
    En nu weer lekker in jullie eigen bed slapen, dat zal ook wel fijn zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat prachtig dat stuwcomplex en wat een lieve mensen op de Museumboerderij.
    Wow wat hebben jullie een hoop kilometers gefietst! De Elfstedentochtafstand valt bijna in het niet bij de totale afstand. Nu weer lekker thuis en genieten van de mooie herinneringen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik krijg zin om ook eens zo'n fietstocht te gaan maken. Genoten van je fietsverslag!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb genoten van je verslag, over de hele tocht en ook het stuk van de Elfstedentocht. De ontmoetingen onderweg maken het bijzonder en zelf ben ik dol op die pontjes...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zo je bent weer thuis. Het was leuk om mee te fietsen en alle bekende plekken weer eens te zien. Zoals ik al zei. Friesland staat weer hoog op het lijstje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toos,

    Mooie tocht hebben jullie gemaakt, ik heb de foto's van de vorige logjes even bekeken. Ik vind het een knappe prestatie.

    Groetjes,

    jeer

    p.s. de bonen zijn best redelijk de hoogte ingeschoten, maar de bloemetjes die eraan komen vallen helaas allemaal af na een tijdje.
    Ik heb ze te laat gezaaid denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Super leuk om jullie op deze tocht gevolgd te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Super leuk om jullie fietstocht te volgen!

    BeantwoordenVerwijderen