vrijdag 16 augustus 2019

Elfstedentocht op de fiets 4.

Hier, bij knooppunt 63, begonnen we echt aan onze Elfstedentocht. Beetje miezerig maar niet koud. Een iets langere fietsbroek aan en dichte schoenen met sokjes, laagjes kleding, nou ja wij weten zo langzamerhand wel wat goed werkt voor ons. Leeuwarden, een mooie en ook gezellige stad. We waren er al eerder, ook vorig jaar toen Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa was. Hierna de volgende stad op de route, Sneek. We reden langs de Zwette ( voorheen de Sneeker trekvaart ) waar in 1661 de eerste trekschuit voer. De passagiers-trekschuit was in die tijd één van de snelste manieren om van Sneek naar Leeuwarden te reizen. Halverwege was een herberg en stonden verse paarden klaar om de boot verder te trekken. Waar vroeger de paarden werden verzorgd wonen nu de eigenaars van een minicamping en waar de herberg stond kun je nu genieten van een hapje en een drankje in de theetuin. Natuurlijk stopte wij er en namen bij de koffie, jawel, een stuk lekkere Elfstedenkoek.

In Sneek was het erg druk op het water en dat was te merken omdat er om de haverklap een brug open was. Wel gezellig daar hoor, er was veel te zien en vooral de Waterpoort werd veelvuldig gefotografeerd. Het is de poort over de Hoogendsterpijp. De poort bestaat uit twee achtkantige torens, met daartussen een brug over de vaarroute tussen de Kolk en de stadsgracht en boven de brug een poortwachterswoning. Sneek had nog vier andere waterpoorten en twee landpoorten, maar die zijn allemaal gesloopt. Deze bleef over en is tegenwoordig het symbool van Sneek.

De laatste Elfstedenplaats die dag was Sloten, daar was het heel wat rustiger. Ik vond het een "lieflijk" stadje. Rustieke plaatjes kun je er schieten, op je gemak rondwandelen, mooie uithangbordjes bewonderen. Nog even moesten we verder fietsen, om in Balk te gaan overnachten.

Etappe Leeuwarden-Balk, 76.83 km.
10 opmerkingen:

 1. Erg leuk om je verslag steeds te lezen en de foto's te zien. Knap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De fa. Ferrara was in 2012 met de caravan in deze streek. We hebben er geweldig gefietst. Ik zei het al, zo leuk dit allemaal via jullie tocht nog eens te bleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie rit. Wij zijn geen fietsers maar ik krijg er bijna zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O, en zijn jullie nu wel in IJlst geweest? Ook niet zo'n groot stadje, maar groter dan Sloten. En IJlst ligt vlakbij Sneek. Het is mijn geboorteplaats.
  Mooie foto van de Waterpoort!
  Groetjes uit Sneek
  van Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik fiets in mijn hoofd weer met veel plezier met je mee. Die Friese stadjes zijn zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er is geen betere manier om de Elfstedentocht te beginnen met Elfstedenkoek! Jou na, het zou natuurlijk nóg beter zijn als het zonnetje er bij komt..maar gelukkig zijn jullie goed geoefend en voorbereid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig..., wat een tocht is dat!
  Leuk die foto van Sneek met de waterpoort... dat zat vroeger in een kwartetspel van ons...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie rit. Heerlijk om mee te genieten. Hopelijk krijgen jullie ook zon.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jullie maken behoorlijke afstanden, Toos. Stoere doordouwers zijn jullie.

  BeantwoordenVerwijderen