donderdag 22 augustus 2019

Elfstedentocht op de fiets 7.

Vanuit Twijzelerheide, waar men ons een aangename vakantie wenste, eerst 15 km terug naar Dokkum. Van daaruit op weg naar Leeuwarden, de stad waar we begonnen aan onze Elfstedentocht.

Bij de haven van Burdaard stuitten we onverwachts op het monument op de plaats waar Maarten van der Weijden in 2018 zijn Elfstedenzwemtocht moest opgeven vanwege uitputting. Kunstenaar Hans Jouta besloot vorig jaar een beeld te maken en Maarten van der Weijden stemde daarmee in, maar zag een levensgroot standbeeld van zichzelf niet zo zitten. Hij vroeg de kunstenaar het idee van 'samen in de strijd tegen kanker' in het kunstwerk te verwerken. Een waterspiegel van handen, waaruit Maarten zwemmend naar boven komt. Die handen tonen hoop. Ze laten zien dat mensen met kanker niet alleen staan. Wij wisten niet dat dit monument er was en nu dus wel.

 Weer zoiets leuks om ineens te zien staan. De historische molen De Eendracht in Leeuwarden, staat tussen de gebouwen van NHL Stenden Hogeschool. De molen die in 1786 is gebouwd, is in 2014 grotendeels afgebrand. Alleen  de stenen onderbouw is bewaard gebleven. De molen is gerestaureerd en op de onderbouw is een stalen geraamte geplaatst met kop en wieken. De molen heeft een nieuwe functie gekregen. Studenten kunnen in de molen studeren en er is een stiltecentrum. Op de begane grond is een ruimte aangebouwd met een markant rieten dak er bovenop. De oude molenromp fungeert als een soort uitkijkpost waar je kunt uitwaaien. Wel lekker natuurlijk, wanneer je uren hebt zitten studeren ;-)

Nu waren we dus rond maar nog niet klaar. Het eindpunt deze dag was Wolvega, maar deze kop koffie dronken we, heel onverwacht, op het beste terras ( 2018 ) van Nederland.

Etappe ( Twijzelerheide ) Dokkum-Wolvega 101.23 km.


7 opmerkingen: