zaterdag 24 augustus 2019

Elfstedentocht op de fiets 8.

Een heerlijke overnachtingsplek hadden we gisteren en ook weer een prima tip gekregen waar we goed zouden kunnen eten. Mediterraanse gerechten, mooi opgediend en zó lekker. Aangezien het heerlijk weer was konden we ook buiten op het plein eten. 's-Morgens weer een lekker ontbijt en deze keer aten de gastheer en gastvrouw ook mee. Meestal is dat niet zo, maar ik moet zeggen, de keren dat het wel voorkwam was het erg gezellig. Toch moesten we  verder en de eerste keer dat we stopten, was in Giethoorn. Nou dat kent iedereen wel denk ik, veel water, iedereen zowat zijn eigen bruggetje naar de prachtig onderhouden tuinen ( wat een werk zeg ). Het kan er ontzettend druk zijn, maar wij waren er op maandagochtend om een uur of elf en toen was het heerlijk rustig.

Na de koffie trapten we weer verder en onderweg zag ik deze blauwe hand op het brugwachtershuisje. Wanneer ik zoiets zie dan wil ik ook weten waarom. Nou, vroeger lag er een dam in het kanaal Beuker/Steenwijk, daar moesten de schepen met turf over gepakt worden. De turven werden uitgeladen en aan de andere kant van de dam, het andere schip weer ingeladen. Omdat de turf erg koperhoudend was, kregen de werklieden blauwe handen. Vandaar dus !

Zijn we nu weer terug in Giethoorn ? Nee hoor, dit is Belt-Schutsloot, nog nooit van gehoord en er gebeurt werkelijk van alles. Een van de dingen is de jaarlijkse gondelvaart, dit jaar voor de 81ste keer. Wat in 1938 begon als bescheiden dorpsfeest met eenvoudig aangeklede gondels, is uitgegroeid tot een landelijk evenement waar meer dan tienduizend bezoekers op af komen. De huizenhoge gondels, van zo'n 12 tot 14 meter lengte, worden onderverdeeld in drie categorieën : allegorische gondels, bloemengondels en jeugdgondels. Ze zijn allemaal verlicht want het evenement vind 's-avonds plaats. De tuinen in het dorp zijn ook verlicht en toen wij er door fietsten waren er heel veel bewoners bezig om hun tuin er prachtig uit te laten zien. Toen ik deze informatie opzocht, las ik dat er deze keer een verrassingsbezoek was geweest van Prinses Beatrix, leuk toch voor het dorp en ze is gebleven om ook nog, na afloop van de gondelvaart, van het vuurwerk te genieten.

Onze dag zou eindigen in Zwolle en toen we op zoek waren naar ons overnachtings adres, reden we onder dit viaduct door, waar we deze graffiti muur zagen. een overzicht van de stad.

Etappe Wolvega-Zwolle 83.93 km.

7 opmerkingen:

 1. Leuk van die blauwe hand. Zoiets zou ik ook willen weten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja die blauwe hand zou mij ook nieuwsgierig maken.
  Wat zijn jullie weer een mooie plekjes tegen gekomen, dat is het voordeel van fietsen hé, je ziet meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heeft Nederland toch prachtige plekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hopelijk hadden jullie nog wat tijd voor Zwolle.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De Blauwe Hand, daar was vroeger een heerlijk buitenzwembad en dat was voor ons al een heel uitje vanuit Vollenhove op de fiets! Prachtige regio waar ik opgegroeid ben.

  BeantwoordenVerwijderen