zondag 18 augustus 2019

Elfstedentocht op de fiets 5.

Om te beginnen, gisteren hebben we de stad IJlst gemist. Doordat we in Sneek nogal een tijdje hadden rondgereden (er was zoveel te zien) had onze navigatie moeite met het terugvinden van de route. Tenslotte had hij toch de weg naar Sloten en uiteindelijk Balk weer opgepikt, maar het stukje naar IJlst overgeslagen.
We waren al voorbij Langweer toen we er achter kwamen. Dat was flink balen, jammer maar helaas.

's-Ochtends  vertrokken uit Balk. We stapten op de fiets bij droog weer, maar nog geen twee straten verder viel de regen met bakken uit de lucht. Wat een weer, we zijn maar doorgereden, want natter dan nat kun je toch niet worden. Het was niet alleen regen, maar er stond ook nog een stevige wind.
In Stavoren dronken we koffie en hebben we zo'n anderhalf uur geschuild.
Stavoren is een stad in de gemeente Súdwest-Fryslân en ligt in het uiterste zuidwesten van de provincie, aan drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Stavoren was de eerste Friese gemeente die  stadsrechten verkreeg. Het is een voormalige Hanzestad en een van de Friese elf steden. Ondanks de regen hebben we toch nog wat foto's kunnen maken. Toen we een klein stukje blauw tussen de wolken en het bijna droog was, vertrokken we richting Hindeloopen.

Niet lang daarna regende het gewoon weer verder en ach, je raakt eraan gewend zal ik maar zeggen.
In Hindeloopen trakteerden we onszelf op een heerlijke lunch, want we hadden de 5000 ste km in dit jaar overschreden.

Na de lunch nog wat foto's gemaakt en jawel hoor, er kwam toch al wat meer blauw tussen de wolken tevoorschijn. Hindeloopen is hartstikke leuk, wij waren er  hééél lang geleden op onze huwelijksreis. We kochten er toen een beschilderd krukje en een postbakje. Door kennissen uit Friesland was ons gezegd dat we dingen met het mooiste schilderwerk konden kopen bij Glashouwer. Zo geschiede, heb nu even gezocht en zag HIER dat het nog steeds bestaat.

De volgende stad die dag was Workum. Daar hebben we niet echt veel van gezien, regen, regen en nog eens regen. Wel hebben we er nog wat foto's genomen voor ons album.


Vooral het bordje buiten op een terras vonden we wel om te lachen.Verder ging het weer, richting Bolsward.
Het werd toen toch van tijd tot tijd wat droger.


Nadat we in Bolsward koffie hadden gedronken, reden we verder de stad in en zagen de Broerekerk. In mei 1980 verwoestte een brand deze kerk. De ruïne is geconserveerd. De oudste delen stammen uit het eind van de 13e eeuw. Tot 1580 was de kerk in gebruik bij de minderbroeders uit het in dat jaar afgebroken ( aangebouwde ) klooster. In 2006 is het glazen dak aangebracht en kijk dat vind ik nu toch zo'n geweldig goed idee. Om op deze manier een ruïne te bewaren en ook nog regelmatig te gebruiken voor een trouwerij, boekenmarkt, stadsfeesten en noem maar op, schitterend !

Op het plein, voor de kerk zagen we deze fontein. In het kader van de Culturele Hoofdstad 2018 werden in de loop van dat jaar in de elf steden van Fryslân fonteinen geplaatst. Er is ook een Elf Fonteinen Route. HIER de route en wie weet wordt dit nog eens onze volgende uitdaging.

Nou het was me het dagje wel, maar we hebben Harlingen gehaald en kwamen droog bij ons gast gezin aan. Want dat is wel het voordeel van fietsen in echte fietskleding, wanneer het niet meer regent is alles in een mum van tijd droog.
We hadden het overdag niet kunnen bedenken, maar 's-avonds konden we in Harlingen heerlijk buiten eten en daarna nog genieten van een mooi zonsondergang.

Etappe Balk-Harlingen, 90.34 km.


21 opmerkingen:

 1. Wij waren ook in Stavoren tijdens het Zuiderzeepad. Mooi hè, al die oude plaatsjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ellendig , die regen. Gelukkig valt er onderweg veel moois te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat jammer dat de navigatie even het spoor bijster was en jullie IJlst moesten overslaan... En dan ook nog een flink natte dag, gelukkig lieten jullie je daardoor niet uit het lood slaan en hebben jullie evengoed genoten van de mooie dingen onderweg. In Hindeloopen ben ik een paar keer geweest voor workshops met de trekharmonica, ik vind het een heerlijk dorpje om doorheen te kuieren. Het glazen dak op de ruïnekerk is geweldig! Het is niet alleen een goed idee om de ruïne goed te kunnen bewaren, het ziet er ook nog eens heel mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij laten ons niet zo snel uit het veld slaan Marjan en we gaan echt nog een keer IJlst bezoeken want ik heb wel al gezien ( google ) dat het een heel mooi stadje is.

   Verwijderen
  2. Hindeloopen is een stadje, Marjan 😉

   Verwijderen
 4. Ik heb een aantal jaren gewoond in Hindeloopen, tegenover atelier Glashouwer. Het is een schattig stadje maar kan heel erg druk zin in de zomervakantie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat je dan net nu op mijn blog kijkt. Bedankt voor je reactie. Heb je blog nog opgezocht maar kan er niks op lezen, jammer.

   Verwijderen
  2. Logisch, volgens mij heb ik geen blog. Waarom dan er dan een blogsymbool voor mijn nick staat snap ik niet

   Verwijderen
  3. Ik wil je best wel wat vertellen/ vragen beantwoorden maar dan via email/ messenger

   Verwijderen
 5. Leuk om die Friese stadjes weer te zien. Ooit fietsten wij daar ook rond, ook met regen. Ja, dat is Nederland, maar toch overal zo mooi en interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bolsward, daar komt mijn man vandaan en we zijn er getrouwd. Jammer dat jullie IJlst gemist hebben, dat moet dan inderdaad maar eens als jullie de 11 fonteinen doen. Die in IJlst is heel mooi 🌺🌸🌼

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. IJlst gaan we zeker nog bezoeken. Het dak van glas op de Broerekerk is werkelijk een sublieme vondst. Jullie zullen Bolsward wel heel goed kennen.

   Verwijderen
  2. Wij wilden daar toen eigenlijk ook wel trouwen, maar dat dak was er nog niet in 1991, we trouwden in het stadhuis. 't Had best gekund achteraf, want het was prachtig weer! Ja, heel mooi gedaan, dat glazen dak!

   Verwijderen
 7. Ja wat is Nederland mooi hè. Wel jammer van de regen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat jammer dat jullie IJlst gemist hebben want dat is echt een schattig plaatsje. En ongezellig hoor die regen maar volgens mij zijn jullie doorgewinterde fietsers die wel tegen een stootje kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen