maandag 24 april 2023

Watertoren 131 Utrecht (stad)

Op een blinde muur aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zagen we deze muurschildering met de naam (hoe toepasselijk) "Welkom op de Amsterdamsestraatweg".

 JanIsDeMan (de artiestennaam van Utrechter Jan Heinsbroek) heeft een collage gemaakt van kenmerkende gevels van de Straatweg zelf .

Naast de overbekende watertoren zijn onder meer het gezondheidscentrum Zuilen en de ingang van het Julianapark te zien.

Tja, waarvoor wij hier naartoe zijn gekomen, is niet moeilijk te raden.

De watertoren aan de Amsterdamsestraatweg, een héle lange weg (5 km lang), is gebouwd omstreeks 1917, heeft een waterreservoir van 1000 m³, is 43,50 meter hoog en je ziet hem echt van heel ver al staan.

De Utrechtse Waterleiding Maatschappij was de opdrachtgever en de toren, is ontworpen door architect W.K. de Wijs in de stijl van de Amsterdamse School en gebouwd door J.C. Rijk. De toren is in de jaren tachtig enige tijd gekraakt geweest.

In 1989 werd de watertoren verkocht en vervolgens ingericht als kantoorruimte. In 2001 werd de toren aangewezen als rijksmonument. In de jaren erna kwam het dak van de watertoren ernstig in verval. In 2013 werd de watertoren weer gekraakt en drie maanden later ontruimd. Kort daarop werd een nieuw dak op de watertoren gebouwd, waarna er ruim zes maanden geen verdere activiteiten plaatsvonden. De in 2013 uitgezette groep krakers bezetten de toren daarop in 2014 en 2017 opnieuw, een gewild object volgens mij. Tussen 2020 en 2022 werd de watertoren verbouwd tot appartementen.

bron Wikipedia.



 

11 opmerkingen:

  1. Ik heb jaren gewerkt in Utrecht en wist echt niet dat er zoveel watertorens waren! Oeh, leuk: om in zo'n mooi gebouw te wonen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Honderdeenendertig watertorens. Bijzonder hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En weer zo n mooie gevonden. Fijn sat zulke gebouwen bewaard blijven

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die watertoren is bij de studentenkamer van mijn zoon in de buurt. Geweldige mural van JanIsDeMan. Ik hou van zijn werk. Hoog tijd om daar eens te gaan rondlopen voor mij. Groetjes Dorothé

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi gebouw en onderdeel van de woonwijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In een watertoren wonen, zou je dan net als in een bolwoning geen rechte muren hebben? Nu kan hij in iedergeval niet meer gekraakt worden. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hij is prachtig. Waarschijnlijk is al dat gekraak nodig geweest om de overheden bewust te maken dat dit moois bewaard moest blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie watertoren , maar ook een zeer mooie muurschildering.
    Lijkt me enig om daar te wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Maar goed dat er nu appartementen in zijn gemaakt, anders was de watertoren misschien ooit helemaal vervallen...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zeer knappe muurschildering, hij lijkt echt van de muur af te komen. En die watertoren is prachtig ook, gelukkig is hij bewaard gebleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een markante toren zeg. Ik heb mooiere bij je gezien, maar deze valt wel op.

    BeantwoordenVerwijderen