dinsdag 18 april 2023

Watertoren 130 Utrecht (stad).

 

Na weer een paar kilometer lopen kwamen we bij watertoren nummer drie van die dag. We zijn daar mooi op tijd om te lunchen zei manlief, want sinds oktober 2015 is er een restaurant gevestigd in de twee bovenste verdiepingen van de toren. Op de begane grond is een café met een terras. Open om 12.00 u, nou pech voor ons, we waren er na twaalven, maar gesloten.

Deze watertoren is gebouwd tussen 1906 en 1907 en is 37 meter hoog. Het was ook de derde toren van de Utrechtse Waterleiding Maatschappij, inhoud 1000 m³ en gebouwd in neo-Hollandse renaissance-stijl. De uitkragende reservoirombouw leverde vroeger veel kritiek op. In de volksmond werden deze watertorens ook wel denigrerend 'waterhoofdjes' genoemd. In 1977 werd bij een renovatie de ommanteling en het dak van het reservoir vervangen. De romp en het reservoir werden bekleed met blauw, grijze en witte sandwichtpanelen (wie verzint zoiets ?), waardoor het uiterlijk van de toren drastisch gewijzigd werd. Bij een restauratie in 1996 heeft men de toren in zijn oorspronkelijke uiterlijk terug gegeven, er is daarbij zo veel mogelijk gebruik gemaakt van oorspronkelijke materialen.

Nog even wat rondgelopen, want deze mooie muurschildering moest nog gefotografeerd worden en daarna op zoek naar een andere plek om wat te eten. Dat was niet zo moeilijk, de zon deed inmiddels goed zijn best en daarom konden we heerlijk op een terras lunchen en even rusten om daarna weer aan de wandel te gaan naar de volgende watertoren.







8 opmerkingen:

  1. Mooi deze. Zo zie ik ze toch het liefst, zal de leeftijd wel zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie mural. Oké ook een fraaie toren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie watertoren en wat een mooie muurschildering langs zo n lange wand

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig leuk, de muurschildering. De watertoren is ook mooi. Onze zoon was kort geleden ook in Utrecht, personeelsuitje. Ze deden een stadswandeling langs street art. Ik zal eens vragen of hij deze ook gezien heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo jammer dat het restaurant dicht was daarboven. Ik merk het tegenwoordig wel vaker dat ze minder open zijn. Mooie toren en murals. Ik heb nog gezocht op streetartcities maar kon er niks over vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kon ook niks vinden, maar dan denk ik laat ook maar, mooi vind ik hem toch.

      Verwijderen
  6. Wat jammer toch dat het restaurant dicht was. Anders had je ons vast foto’s van een lekkere lunch en mooi uitzicht laten zien. Maar wat een mooie toren is dit zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Echt een klassieker, deze watertoren vind ik. Jammer dat het restaurant niet open was, je bent dan wel toe aan een hapje...

    BeantwoordenVerwijderen