vrijdag 7 april 2023

Watertoren 128 Utrecht (stad).

 

Kijk, hier waren we voor naar Utrecht gekomen, de watertoren in De Inktpot, zo noemt men dit gebouw, het is het  grootste bakstenen gebouw in Nederland,  ontworpen door George van Heukelom in opdracht van de belangenmaatschappij Nederlandse Spoorwegen (NS). Het rijksmonument staat aan het Moreelsepark bij Station Utrecht Centraal en het wordt tegenwoordig gebruikt als hoofdkantoor van ProRail. Het mooiste is dat manlief dat gebouw wel een jaar lang elke dag zag (hij was daar vlakbij aan het werk), maar toen nog geen benul had van de watertoren.
De Inktpot is gebouwd tussen 1918 en 1921 en oorspronkelijk heette het gebouw Hoofdadministratiegebouw, maar sinds het gebouw sinds 1995 niet meer door de NS, maar door ProRail in gebruik is, is de op de vorm gebaseerde bijnaam De Inktpot de officiële naam. 


De Inktpot is gebouwd met 22 miljoen gemetselde stenen. Vanwege de schaarste na de Eerste wereldoorlog werd de bouw door de NS in eigen hand genomen. Twee steenfabrieken, een houtbedrijf en drie schepen werden aangekocht. 4000 kubieke meter eikenhout was er nodig, dus kocht men ook maar meteen een Limburgs bos erbij. In verband met de schaarste van bouwmaterialen, werden voor de fundering van het gebouw voor 21 kilometer aan oude spoorstaven gebruikt. Jan Schouten verzorgde het gebrandschilderde glas voor het gebouw. De watertoren werd in 1921 aangebracht en heeft een reservoir van 27 kubieke meter. 

Op het dak van De Inktpot staat, uitstekend over de rand, een "UFO" met een diameter van 12 meter, een restant van de Utrechtse kunstmanifestatie Panorama 2000. De UFO is ontworpen door Marc Ruygrok.

In De Inktpot verblijft een grote kolonie beschermde vleermuizen.

Voor het gebouw bevindt zich aan de kant van het Moreelsepark het monument voor het gevallen spoorwegpersoneel. De maker is Willem Valk.

Deze keer meer over het gebouw waar de watertoren in is gevestigd, omdat dat toch leuke wetenswaardigheden zijn.





9 opmerkingen:

  1. Interessant verhaal. Ik zou ook niet aan een watertoren hebben gedacht, maar daar hebben de fa. In de weer voor, zo leren we 'weer' wat bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg leuk om te lezen. Ik heb een zoon studerend in Utrecht dus ik kom daar wel eens in de buurt en ga zeker eens een kijkje nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een heel apart gebouw qua stijl en ik blijf me verbazen over al die verhalen rondom de watertorens!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De ufo was me niet ontgaan, maar nu is het verhaal pas compleet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi verhaal Toos. Toch een stuk geschiedenis, daar hou ik van.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi. Ik heb het gebouw ook wel eens gezien maar niet opgemerkt dat het een watertoren in zich heeft

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel interessant is het zeker, en mooi dat we dat hier allemaal bij
    jou kunnen lezen, Wat een krankzinnige hoeveelheden materialen
    zijn daar voor gebruikt. Het gebouw op zich vind ik meer bijzonder
    dan mooi. Maar het zijn zeker mooie wetenswaardigheden Toos.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ontzettend leuk dat je allerlei info geeft. Wat een werk en organisatie moet de bouw geweest zijn.
    Fijn paasweekend!

    BeantwoordenVerwijderen