zondag 16 januari 2022

Watertoren - 84. Deventer.

De derde en laatste watertoren van deze dag (30-9-2021) is ook de laatste van dat jaar. Dan ben ik weer helemaal bij en kunnen we, over een paar maanden verder gaan met ons watertoren project. 

We hadden, op een rotonde, net staan overleggen en gevonden waar we heen moesten naar deze toren toen een man stopte en vroeg of hij ons misschien kon helpen. Dat was dus niet meer nodig, maar toen we zeiden dat we de watertoren gingen fotograferen reageerde hij enthousiast. Hij moest toevallig in die straat zijn en hij was ook nog eens stadsgids en vertelde honderduit over, volgens hem, de mooiste toren van Nederland. En wanneer het weer open monumentendag was, moesten we hem zeker eens gaan bezoeken evenals de Broederenkerk. Jammer genoeg kon hij die dag er zomaar niet in.

Het is inderdaad een prachtige watertoren en staat aan de Ceintuurbaan op een van de hoogste plekken van de stad Deventer. Het omliggende waterwingebied is rond 1900 ingericht als stadspark, het Nieuwe Plantsoen. 

De watertoren werd in 1892 gebouwd in opdracht van de gemeente. Hij werd in een toen populaire neostijl van de Hollandse renaissance opgetrokken naar een ontwerp van de stadsarchitect van Deventer, J.A. MULOCK HOUWER. De met bladgoud versierde zeemeermin die dienstdoet als windvaan staat op 53 meter hoogte. Het uitkragende Intze-waterreservoir heeft een capaciteit van 500 m³ water en zorgt daarmee voor voldoende druk op het waterleidingnet. De toren bestaat uit gemetselde baksteen met een onderbouw vervaardigd van basaltblokken. Het dak is bedekt met leisteen. De Deventer toren heeft model gestaan voor de WATERTOREN VAN SÉLESTAT uit 1906.

De toren met bijliggend pompstation en waterwingebied was lang de basis van het gemeentelijk waterleidingbedrijf Deventer. In 1892 ging van hieruit de waterleiding naar de stad, met bij oplevering 848 aansluitingen. Het complex is nog steeds in gebruik voor de drinkwatervoorziening. Van een diepte van 130 meter wordt zeer zuiver water opgepompt. Sinds eind vorige eeuw is het eigendom van waterleidingmaatschappij Vitens.

In 1987 is de watertoren afgebeeld op een postzegel van de zomerzegelserie. Sinds 1983 heeft de toren de status van rijksmonument.


bron wikipedia.
 

9 opmerkingen:

 1. Er is werk gemaakt van deze toren, prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit moet inderdaad de mooiste watertoren van Nederland zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mazzeltje dat jullie in handen rolden van een stadsgids. Deze toren is echt een plaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een hele mooie, misschien inderdaad de mooiste. Ik ga hem eens bekijken als ik weer in Deventer ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig zo'n ontmoeting en het is inderdaad wel een supermooie toren. Ach en nog een keer Deventer... geen straf zou ik denken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jullie zijn helemaal in-to-the- watertorens :) leuk hoor!
  Weetje wat het is, nu ga ik, als ik ergens ben, ook naar de watertorens kijken, zo werkt dat blijkbaar, ha,ha
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is inderdaad een SCHOONHEID van een toren, wat een
  mazzel dat jullie de stadsgids tegen het lijf liepen,
  dat zijn de kersjes op de taart. Prachtig ook die leisteen
  koepel en fraais windwijzers. Mooie afsluiting van alle
  watertorens door jullie bekeken in het jaar 2021.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze hoort toch echt bij de mooiste van de serie. Wat een prachtige toren. Jullie hebben er al veel bezocht, ik neem aan dat jullie dit jaar weer doorgaan. Want er zijn natuurlijk nog meer torens en je hebt een hoop trouwe watertorenfans.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is echt een hele mooie Toos, een swchoonheid. De afbeelding kan zo in een sprookjesboek. Leuk om zo'n enthousiaste man tegen het lijf te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen