dinsdag 18 januari 2022

Chef- machinist.

Toen we de watertoren fotografeerden zag ik dit huis met iets in de voorgevel gemetseld, even kijken wat het is. In dat huis woonde de chef-machinist van het gemeentelijke drinkwaterbedrijf Deventer met zijn gezin., in een idyllisch stuk natuur. Je zou het hier niet zeggen, maar als men voor het huis heen verder rijdt kom je in een mooi park. Er hangt een toeristisch  informatiebord op de voorgevel (hier niet te zien door dat andere grote bord) maar daar stond niks op over de goede man, maar wel over zijn zoon.

Jan Hendrik van den Berg.

Op dit terrein groeide op de arts-psychiater prof. dr. Jan Hendrik van den Berg (1914-2012). 
Hier kreeg hij zijn grote belangstelling voor de natuur.
Hij is o.a. bekend geworden met zijn metabletica, leer der veranderingen.
De kern van deze leer is dat gelijktijdig optredende ongelijksoortige verschijnselen, in samenhang beschouwd, licht kunnen werpen op het menselijk bestaan en de geschiedenis.
J.H. van den Berg is een van de meest vertaalde auteurs in het Nederlands taalgebied.

Nou dat was iets heel anders dan ik had verwacht, liever had ik wat gelezen over het reilen en zeilen rondom de watertoren, maar ja je kunt niet alles hebben. Voor wie wil lezen over Jan Hendrik, HIER de link. Over dit ingemetselde plateau kon ik niks vinden, maar ik denk dat het het WAPEN VAN DEVENTER is, want dat is ook een adelaar. 

7 opmerkingen:

 1. Je bezorgde mij een zoektocht in de boekenkast, maar ik heb het boekje 'medische macht en medische ethiek' van van den Berg weggedaan. Als ik me goed herinner was die man zijn tijd behoorlijk vooruit met dat geschrift. Nou ja heeft niets met watertorens te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En mij valt dat ronde raam op. Die spaar ik. Op foto's. Van meneer van de Berg heb ik nog nooit gehoord. En nu is er weer een andere van den Berg in het nieuws, de mogelijke verrader van Anne Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat weer een heerlijk stuk geschiedenis, mooi om dat
  telkens te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De toren samen met de mooie gebouwen ervoor vormen een mooi geheel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien viel de informatie wat tegen, maar jullie hebben wel weer een mooi plekje (en wat geschiedenis erover) ontdekt!

  BeantwoordenVerwijderen