dinsdag 4 januari 2022

Watertoren - 79. Hengelo.

Na de watertoren in Haaksbergen en de drie in Enschede, fietsten we door naar Hengelo waar er ook twee staan. Het bordje fotografeerde ik, enkel en alleen, omdat ik het woord HENGEL'EAU mooi vond. De tekst is niet te lezen zo, daarom tik ik hem hier maar even uit. 

De watertoren is gebouwd in 1896, in de periode van de neo-renaissance. In de Tweede Wereldoorlog is het reservoir beschadigd, waardoor alleen de onderbouw nog kenmerken uit de oude periode vertoont. Ten oosten van de watertorenstaat een oude gepotdekselde kolenschuur. Ten noorden een rechthoekig gebouw voor een elektrisch gemaal en daarnaast een dienstwoning met werkplaats. Op het terrein bevinden zich twee citernen (putten voor regenwateropvang). In het nieuwe groene Waterwinpark van de Berflo Es is de watertoren een beeldbepalend element.

De watertoren is ontworpen door architect JAN SCHOTEL, heeft een hoogte van 29,2 meter en een waterreservoir van 300 m³. In 1948 is de toren gerenoveerd. Er stond een groot hek omheen dus konden we er niet dichtbij komen, maar goed, soms heb je dat en soms niet. De toren heeft de status van Rijksmonument.  
 

9 opmerkingen:

 1. Die Jan Schotel heeft het er maar druk mee gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super bedacht: Hengel'eau. En dit is wel een mooie vind ik, en mooi dat hij geïntegreerd is in een nieuw ontworpen gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke naam: Hengel'eau. Goed bedacht van de schrijver.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In mijn ogen is dit een klassieker. Erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige toren. Zo hoort een watertoren er uit te zien hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een zeer fraaie en een robuuste toren. Het geheel
  vloeit zo mooi samen in de omgeving.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En het is ook nog eens een hèel mooi bouwwerk!

  BeantwoordenVerwijderen