dinsdag 28 september 2021

Watertoren 61 - Vlissingen.

Onderweg naar de derde watertoren van die dag, fietsten we langs deze mooie muurschildering, gemaakt door Kevin Zuidweg. Toen we even later op een terras zaten stond daar dit bord en dat moest ook gefotografeerd worden, weer eens een ander dialect dan ons Brabants. Vind dat altijd leuk om te lezen.

De watertoren van Vlissingen, dat was het doel. Gebouwd in 1894 door de N.V. Vlissingsche Duinwaterleiding in  neorenaissance stijl. De hoogte van de toren is 35 meter en de inhoud van het waterreservoir is 300 m³. De toren is gemaakt van rode bakstenen.

Een prachtige ingang, met een omlijsting van natuursteen en een bewerkte dubbele houten deur met gedeeld halfrond bovenlicht onder een gemetselde rondboog. In 1933 nam de gemeente Vlissingen de toren over en in 1950 werd de toren onder gebracht in de N.V Waterleidingmaatschappij Midden-Zeeland (WMZ). De begane grond en eerste etage waren oorspronkelijk als woning ingericht en tot 1953 als zodanig in gebruik. In 1974 is het woongedeelte verbouwd tot bedrijfsruimte. Sinds 1 januari 2008 is de toren met zijn drie slaapkamers te huur. Een prachtige toren, maar of ik er lekker zou slapen is de vraag. Voor mij staat hij op een te druk kruispunt.
 


6 opmerkingen:

 1. Hahaha: julder. Deze ken ik trouwens ook goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoals jij een zwak hebt voor watertorens heb ik het voor murals of StreetArt. Maar je watertoren is ook fraai.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig, team Solskin, team Zonneschijn (deens woord).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat dialect. En watertorens. Wat zijn er veel verschillende. Zo kom je nog eens ergens.

  BeantwoordenVerwijderen