vrijdag 10 september 2021

Watertoren 58 - Breda.

 

In Breda staan twee watertorens, een ervan hebben we al gefotografeerd in juni 2020 (watertoren 6). Omdat we toen geen zin hadden om nog langer in de stad te fietsen, we zouden nog twee torens in Etten-Leur gaan zien, besloten we om de tweede van Breda later te doen, niet op de fiets, maar per trein.


De watertoren staat in de wijk Belcrum en is gebouwd in 1934 en in 1935 in gebruik genomen. Deze tweede toren was nodig omdat de eerste toren niet genoeg capaciteit had voor de groeiende stad. In die tijd, het was crisistijd, was soberheid troef. Het zou een industrieel bouwwerk moeten worden, zonder al te veel poespas. Ir. P.A.H.Hornix, was verantwoordelijk voor een vormgeving die aansloot bij de ook door hem ontworpen nieuwe woonwijk Belcrum. Wij vinden het een mooie toren. Rondom een stevige betonconstructie werd een schil van roodbruine, handgevormde baksteen opgetrokken, heel modern voor die tijd. De buitenkant werd uiteindelijk ook met ornamenten versierd, hierbij werd Zweeds graniet, staal en koper gebruikt.

Voor verdere versiering werd de beeldhouwer Gerard van Aalst ingeschakeld, die aan de buitenkant boven de ingang twee reliëfs maakte van Franse kalksteen. De bovenste bevat een afbeelding van de engel uit het wapen van Breda. De watertoren is 41,80 meter hoog en de doorsnede van de ronde toren bedraagt 17 meter. De stijl is die van de Amsterdamse School.
Bron; Wikipedia en voor de liefhebber is daar nog veel meer over te vinden.

10 opmerkingen:

 1. Heel bijzonder een watertoren gebouwd in de stijl van de
  Amsterdamse School, dat verwacht je eigenlijk niet, ik
  tenminste niet. Het is een prachtige toren met fraaie beelden.
  En alweer NR: 58 Op naar de volgende.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijzondere toren met mooie versieringen. Wij hebben het (vage) plan binnenkort een paar dagen Breda te doen. Fietsen mee, deze gaat op het lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie watertoren. Ik vind dit tot nu toe wel 1 van de mooiste die je hebt laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi hoor en ook nog degelijk, dat zie je meteen!
  Wat hebben jullie er al veel vastgelegd zeg, groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie toren. Ik vind die ronde raampjes onderin heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben fan van de Amsterdamse School dus deze toren spreekt me erg aan. Dat rode baksteen, prachtig en dan nog die mooie ronde ramen.

  BeantwoordenVerwijderen