zondag 26 september 2021

Watertoren 59 - Middelburg.

Schitterend weer was het afgelopen dinsdag en de man hier in huis had weer een mooi fietsroute uitgezet langs maar liefs 5 watertorens. 

We parkeerden de auto in Kleverskerke, een dorp in de provincie Zeeland, behorend bij de gemeente Middelburg. Met nog geen honderd inwoners is het een van de kleinste dorpen in ons land. Kleverskerke is geen komdorp (dorpsplein rond een kerk) maar een wegdorp. De weinige bebouwing concentreert zich rond één straat, de Dorpstraat.

Wij moesten naar Middelburg voor de eerste watertoren van die dag en waar vindt je een duidelijkere aanwijzing dan op dit straatnaambord.

De watertoren in Middelburg, is gebouwd tussen 1891 en 1892. De hoogte is 26 meter en de inhoud (waterreservoir) 300 m³. De architect is Th. Stang.

In 1998 is de toren omgebouwd tot woonhuis. We zagen dat er nu een vastgoed bedrijf  inzit en ik las ook dat je er kunt overnachten. Het is me niet helemaal duidelijk, maar dat maakt me eigenlijk ook niks uit, het gaat ons om de watertoren en, o ja, de lift is buiten de toren geplaatst. 12 opmerkingen:

 1. Deze ken ik. Ik heb vier jaar in Middelburg gewoond, op een kamer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij liepen er afgelopen woensdag langs, wat toevallig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dit vind ik toch echt een echte watertoren. Met zo'n grote rand boven, mooie baksteen en mooie ramen. Ik ga er op letten als ik weer eens in Middelburg ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hebben jullie ook de watertoren van Kloetinge bekeken?
  Daar worden momenteel 3 woonlagen in gemaakt, met beneden 3
  bijbehorende tuintjes.
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een fraaie robuuste toren met prachtig metselwerk.
  Geen straf om die te bewonderen, overigens Middelburg
  is op zich een fijne omgeving om heerlijk rond te slenteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Altijd als ik langs een watertoren fiets denk ik... zou Toos deze al gezien hebben? Dit is een mooie met dat opengewerkte metselwerk. Ik zag zaterdag een ieniemieniewatertorentje in Heinenoord.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De watertoren in Heinenoord is inderdaad niet zo groot en staat op mijn blog bij nr 30. Wel een mooie hè.

   Verwijderen
 7. Dit is een mooie robuuste. Prachtig met die ramen er in. Als je die in Bergambacht komt fotograferen kom je op de koffie hoor. Je weet toch dat je prachtig kan fietsen in de Krimpenerwaard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op 21juli fotografeerden we die watertoren Marthy en nog 5 anderen en ik kom er nu achter dat ik ze nog niet heb gepubliceerd.
   Dat ga ik dan binnenkort maar eens doen. Het was een hele mooie route en ik had al gezegd dat ik er zeker nog eens terug wou. Het is een prachtig gebied. En een kopje koffie is lief aangeboden Marthy, dus wie weet.

   Verwijderen