zondag 10 februari 2019

WINTER ... Crea 5219. Inhaal actie.

Aangezien ik pas was ingestapt bij het vijfde woord van crea 5219, ga ik proberen of ik af en toe een woord kan inhalen. in mijn boek heb ik de pagina's daarvoor open gelaten, als een soort van stok achter de deur ;-)
Vorige week kwam ik bij het zoeken naar iets, dit schilderswerkje tegen. We kregen op de schilder cursus, waar ik jaren geleden op zat, de opdracht om iets winters te maken. Ik kreeg toen de beelden weer in gedachten van de laatste Elfstedentocht waar heel veel deelnemers laat in de avond nog moesten finishen, maar waar ook nog steeds toeschouwers stonden aan te moedigen en waar het soms nodig was om de richting aan te geven, want ja in het donker............het is en blijft een zware tocht. De grijze vlakken zijn met zilver verf geschilderd maar komen op de foto niet goed tot hun recht, kreeg het niet voor elkaar. De tocht gaat langs 11 plaatsen in Friesland die ooit stadsrechten hebben verkregen. Al deze namen schreef ik rondom het werkje, in het Nederlands en in het Fries.
Ik vond ook nog een recept van zopie  ( Wikipedia )
Zopie is een alcoholhoudende drank die van oudsher tijdens het schaatsen wordt genuttigd. Bekend van de koek en zopie stalletjes op het ijs. Tegenwoordig worden onder de naam zopie ook andere warme dranken zoals chocolademelk ( eventueel met rum ), of erwtensoep aangeboden.

Ingrediënten.
1 liter bokbier
1 pijpje kaneel
2 kruidnagels
2 plakjes citroen
125 gram bruine basterdsuiker
2 eieren
1 dl rum

Bereidingswijze
Breng het bier aan de kook samen met het pijpje kaneel, kruidnagels en citroen. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten op een zeer zacht pitje trekken.
Roer de suiker met de eieren los en bind hier het bier mee. Voeg op het laatst de rum toe.
Heet drinken.

Zo lekker ingehaald op deze, ook weer, regen zondag.
10 opmerkingen:

 1. Wat een leuke collage. Ik denk dat het er dit jaar niet inzit. Jammer, want het was altijd een heel spektakel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Iets wat je nog had liggen en dan opeens zo geschikt om opnieuw te gebruiken... Je hebt het heel mooi verwerkt. En die kleuren zijn ook zo prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wauw Toos wat mooi zeg.. die kleuren ik kan hier geen duimpje opsteken maar ik ben zeker dat je wel weet wat ik bedoel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Opnieuw een schitterend werkstuk Toos! Heel mooi zoals je het schilderwerk (wat op zich al een juweeltje is!) hebt gecombineerd metde plaatsnamen en de losse briefjes met echte Elfstedentochttermen. 👍🏼
  Leuk dat Zopierecept!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie compositie. Ik denk er nog even over na of in ga inhalen, eerst inspiratie hebben :)
  groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen