zaterdag 30 januari 2021

Watertoren 35. Made/Hooge Zwaluwe.

Na de twee watertorens van Dongen en Raamsdonksveer gingen we op weg naar de derde toren van die dag, de watertoren van Hooge Zwaluwe. Tenminste dat stond er op onze lijst. Maar eerst naar de koffie en die dronken we op een terras in Wagenberg. We nemen niet elke keer gebak bij de koffie, maar deze keer toevallig wel en het was een verrukkelijk stuk appelgebak, ja echt lekker, niet klef maar de versheid spatte er vanaf, plus schonk men nog een tweede bakje koffie in. Ik raakte in gesprek met de mevrouw van de koffie toen ze vroeg of we een bepaalde route volgde. Ik vertelde dat we de watertoren van Hooge Zwaluwe zochten en of het misschien de toren was die we heel in de verte al hadden gezien. Nee dat was hij niet, dat was de watertoren van Made in Hoge Zwaluwe staat er geen. Vreemd zei ik want het staat wel op onze lijst. Nou om een lang verhaal kort te maken, het is dezelfde watertoren en HIER vond ik een interessant artikel daarover met een hele reeks reacties er nog onder.
Vond ik nog wel aardig om te lezen hoe een misverstand kan ontstaan.

De toren is ontworpen door architect B. Oomen en gebouwd in 1948, heeft een hoogte van 44 meter en heeft één waterreservoir van 600 m³.
Op dezelfde plaats stond voorheen een watertoren die was ontworpen door Hendrik Sangster, maar deze is in tegenstelling tot de twee andere die we deze dag zagen (zie de twee vorige blogberichten) op 29 oktober 1944 vernietigd.

Wat is het altijd weer ontzettend leuk dat we met onze watertorenfietstocht steeds weer van die mooie verhalen ontdekken.

4 opmerkingen:

 1. Grappig is dat toch. Van het een komt het ander. Iedereen blij.
  Deze heeft een prachtig dak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit dak vind ik wel heel bijzonder, het doet Oosters aan. En dat op een Nederlandse watertoren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is zeker mooi als je de juiste verhalen van de watertorens
  aan de weet komt, dit keer ok weer een mooi voorbeeld.
  Prachtige toren vooral dat dak is subliem!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie toren. Is het dak van koper? En de reacties bij je linkje zijn leuk.

  BeantwoordenVerwijderen