vrijdag 29 januari 2021

Watertoren 34. Raamsdonksveer.

 

Na de Watertoren (vorig blogbericht) van Dongen, fietsten we via knooppunten verder naar Raamsdonksveer. In de volksmond heet deze watertoren de "Veerse Toren" en het ontwerp is wederom van ir. Hendrik Sangster, in opdracht van N.V. Waterleiding Maatschappij Noord-West-Brabant en is gebouwd in 1925. Sangster ontwierp in de jaren '20 en '30 meerdere torens. Deze is 43,85 meter hoog en heeft één cilindervormig waterreservoir van 300 m³. Het gebouw heeft een betonnen skelet en een oorspronkelijk roodbakken bakstenen vulling/bekleding, die later is bepleisterd. De kenmerkende stijlelementen zijn van het expressionisme en de art deco, die Sangster in deze jaren toepaste.
Ook deze watertoren overleefde de massale verwoesting van watertorens tijdens de tweede wereldoorlog. In 1945 was het reservoir bezaaid met granaat inslagen, maar dit kon gelukkig worden gerestaureerd.
Vanwege slijtage moest in 1969 drastisch worden ingegrepen. Een deklaag van cement werd aangebracht en veel karakteristieke elementen gingen verloren. Na 45 jaar dienst werd de toren uit functie genomen.
Een nieuwe bestemming bleek moeilijk te vinden. De toren stond 20 jaar leeg en dit leidde tot achterstallig onderhoud en ernstige waterschade. Sloop werd overwogen, maar rond 1990, na een grondige renovatie, werd de toren in gebruik genomen door kunstuitleen Business Art Servise.
HIER is nog wat te lezen over de verdere plannen.

Nadat we deze tweede toren hadden gezien en ondertussen al lekker gefietst, waren we aan koffie toe. Op zoek dus naar een terras en natuurlijk vonden we dat, ja natuurlijk !!

3 opmerkingen:

 1. Grappig, deze toren lijkt op onze watertoren, in Bolsward. Even opgezocht en er staat inderdaad bij: Sangster geïnspireerd..... Fijn, dat er een gebruiker voor is. Onze toren staat nog steeds leeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar moeten we dus ook nog eens heen en dan gaan we meteen nóg een keer naar jullie kerk met het glazen dak natuurlijk :-)

   Verwijderen
 2. Een bekende toren. Jeroen had tantes in Dinteloord wonen. Daar gingen we regelmatig heen en kwamen hier dan langs.

  BeantwoordenVerwijderen