zondag 1 december 2019

Textiel.

Vorige week bezochten we het TEXTIELMUSEUM en daar is veel te zien en te beleven. We hebben er al verschillende tentoonstellingen bezocht en het bevalt ons daar goed. Buiten de tijdelijke  tentoonstellingen is er ook van alles te doen, het Textiel Lab waar je kunt meekijken hoe ontwerpers en kunstenaars, onder begeleiding van experts, werken en experimenteren, mini-rondleidingen, workshops, er is een bibliotheek en men kan op bepaalde tijden een bezoek brengen aan de  handweverij waar mensen met een verstandelijke beperking mooie textielproducten maken en verkopen.
Maar wij gingen deze keer alleen naar de tentoonstelling "The Art Of Lace" / Haute Couture van Chanel tot Iris van Herpen. ( 16 november t/m 10 mei 2020 )
Ik ben 'fan' van IRIS VAN HERPEN, een Nederlandse  MODEONTWERPSTER. Zij staat bekend om haar experimentele aanpak en was de eerste die in 2010 met de 3D-printtechniek een kledingstuk maakte. Haar textielexperimenten met massieve en holle vormen zijn te omschrijven als 'driedimensionaal kant' waarvoor ze in dit geval heel dun hout met lasersnijden heeft bewerkt en driedimensionaal heeft gemodelleerd. Ongelooflijk toch, van hout !!! en het ziet er zó fragile uit. Of al haar creaties draagbaar zijn dat weet ik niet, maar dat is ook niet nodig want het zijn ware kunstwerken en mooi om naar te kijken en bovendien is ze, samen met anderen, steeds op zoek naar nieuwe vormen, materialen en technieken en daar komt altijd wel wat uit voort.
Ik ga hier nog even mee door dus.....wordt vervolgd !

8 opmerkingen:

 1. Prachtig museum, dit lijkt mij een prachtige tijdelijke tentoonstelling. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, Iris van Herpen.... Ik zag werk van haar in Groningen en dat was toen ook al indrukwekkend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oef, dat is mooi hé Toos, alleen deze foto's al ....
  je hebt je ogen toch wel goed de kost gegeven hé :-)
  geniet van vandaag
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet draagbaar misschien, maar als kunstvorm wel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige jurk zeg. Ik ben benieuwd wat je nog meer laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo zeg, die dame kan er wat van. Ik vind het mooi wat zij maakt. Het is natuurlijk niet allemaal draagbaar maar er kan van alles uit voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen