vrijdag 29 november 2019

STRONG ... Crea 5219.

Enkele weken geleden zag ik een gedeelte van een film over twee Joodse jongens, broers, die moesten zien te overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dan denk je meteen weer aan al die mensen die hebben geholpen, die Joden in huis namen met gevaar voor eigen leven. Hoe STERK kun je zijn.
De jongste van de broers verbleef bij een familie die een boekwinkel hadden en hij hielp daar onder meer met het bezorgen van kranten. Deze familie wist niet dat hij Joods was en dat was maar goed ook. Toen de oorlog voorbij was, werd deze familie aangevallen, zoals dat toen meer gebeurde, door dorpsgenoten omdat ze met de vijand hadden geheuld. De boekhandelaar werd in elkaar geslagen toen het Joodse jongetje binnenkwam. Hij keek het even aan en begon toen stop, stop te roepen. De mannen keken hem aan en vroegen waarom ? Ik ben Joods, schreeuwde hij het uit en hij heeft mij in huis genomen. Maar wist hij dat dan vroegen ze, het was even stil en toen zei de jongen, ja hij wist het. Ik vond dit zó ongelooflijk STERK en moet hier nog vaak aan terugdenken. Ik vraag me ook wel eens af of ik STERK zou zijn in zo'n situaties en daarom vond ik deze uitspraak er wel bij passen.

De kaart die ik heb gebruikt is nog van vorig jaar, toen het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog, 2018 had uitgeroepen tot 'Jaar van Verzet' .
Het ontwerp is van Gary Waters.

N B : Ik kreeg van Bettie de vraag of ik wist hoe de film heet, heb even zitten zoeken en heb het gevonden.
Het is een Franse film en heet, Un sac de billes, geregisseerd door Christian Duguay en is gebaseerd op het autobiografische boek van Joseph Joffo, waarin hij vertelt hoe hij als 11 jarige Joodse jongen in Frankrijk de Tweede Wereldoorlog overleefde.

10 opmerkingen:

 1. Dat moet een mooie film zijn....
  Het heeft zelfs zo veel indruk gemaakt dat je het als inspiratie hebt kunnen gebruiken vandaag.
  De opzet die je vandaag gemaakt hebt, vind ik sowieso al sterk; weinig, strak, doeltreffend 💪🏼. De vierkanten helpen er aan mee en ook de letterstijl is goed gekozen. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een aangrijpend verhaal in die film zeg...
  Mooi hoe je het onderwerp hebt uitgewerkt met die kaart!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja toos zo is het, pas als je ervoor staat weet je hoe sterk je bent....
  een héél mooie crea
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie verbeelding van het woord.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een indrukwekkende en sterke bladzijde in je creaboek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, dit komt wel binnen.... Wat een indrukwekkend verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi gedaan, Toos en wat een mooi citaat. Weet je de titel van de film?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee Bettie, die weet ik niet. Zoals ik al zei, ik heb maar een gedeelte gezien. Mijn man zat te zappen en toen bleven we kijken omdat het ons trok. Ik zal straks vragen of hij het toevallig nog weet en ik probeer er nog achter te komen. Mocht dat lukken, dan laat ik het je weten.

   Verwijderen
 8. Elk verhaal over onderduikers en Joden blijft me verbazen en ontroeren. Dat er in zo'n donkere perioden, zoveel goede daden werden verricht, is toch een wonder? Je bent sterker dan je denkt...

  BeantwoordenVerwijderen