zaterdag 16 november 2019

Niki.

Afgelopen woensdag gingen we naar Scheveningen. Het regende, het was koud, echt geen weer om naar de zee te gaan. Dat was dan ook niet onze bedoeling. Niki de Saint Phalle, naar haar beelden dan, dat was ons doel. Buiten was het grijs en grauw, maar eenmaal binnen knalde de kleuren je tegemoet.

NIKI DE SAINT PHALLE, we kennen haar allemaal wel van haar wulpse vrouwenbeelden en haar vrolijk gekleurde FONTEIN bij het Centre Pompidou in Parijs. Lang geleden, te lang geleden al dat we die daar zagen.
Ontzettend veel getekend werd er ook door haar en die tekeningen werden ingevuld met handgeschreven teksten.

Deze vond ik een van de mooiste, L'arbre de la vie, Levensboom. Vind het ook wel op zentangle tekenen lijken of doedelen. Heel rustgevend en misschien had ze dat wel nodig in een zo hectisch bestaan.
De fontein in Parijs zagen we dus in het echt en nu ook de kleurige Nana's en haar tekenwerk, maar wat we nog niet hebben gezien is de grote TAROT-BEELDENTUIN in Italië. Tijdens het aanleggen van de tuin en de bouw van de beelden, wat 20 jaar in beslag nam, woonde Niki zelf in een van haar creaties, een grote roze vrouw met een zwart gezicht en blauw haar.
Daar genoot ze van de vorderingen en werkte ze weer aan nieuwe creaties.
Ben blij dat ik het heb gezien, vond niet alles even mooi, maar ben wel nieuwsgierig naar haar tuin in Toscane dus...….wie weet !
De tentoonstelling is nog tot 1 maart 2020 in Museum Beelden aan Zee.


11 opmerkingen:

 1. Heerlijk fleurig in deze donkere dagen!
  Omdat ik haar eigenlijk alleen maar ken van de prachtige dikke dames heb ik eens op internet rondgekeken. Mooi om te zien wat ze allemaal gemaakt heeft. Grappig dat ik dacht dat het nog een vrij jonge vrouw was😉

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haar beelden in de fontein in Parijs zag ik ook en ik vind ze prachtig! Maar mijn smaak is toch aan verandering onderhevig, alhoewel veelkleurigheid mij blij blijft maken. Maar de levensboom vind ik zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt iets voor een sombere dag. Ik vind de kleurige werken mooier dan haar werk dat tot stand kwam met behulp van een jachtgeweer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker, die kleuren. Ik ga binnenkort naar deze tentoonstelling, verheug me er nu al meer op door jouw foto's.

  BeantwoordenVerwijderen