dinsdag 10 december 2019

Steenmeel.

Vorige week maakten we een fietstochtje en kwamen door de Maashorst, een natuurgebied hier niet ver vandaan. Op verschillende plekken waren afzettingen met rood/wit lint en op sommige plaatsen stonden  mannen in oranje hesjes om iedereen tegen te houden die er eventueel toch door wilden. Wat was hier gaande ? We zijn dus maar eens afgestapt om het pamflet te lezen.
Dit gebied is afgesloten i.v.m verspreiding steenmeel.
Hingen er afgelopen zomer overal pamfletten om ons te waarschuwen tegen de processierupsen, nu dit weer.
Dit was toch iets heel anders, er werd gewerkt aan duurzaam bodemherstel. Door de uitstoot van stikstofoxide en ammoniak van industrie, landbouw en verkeer is de bodem verzuurd. Belangrijke voedingsstoffen en mineralen spoelen daardoor makkelijk weg, terwijl een overschot aan stikstof achterblijft. We weten het allemaal, maar dit kwam toch wel even aan. We fietsen overal heen, we genieten van de mooie herfstkleuren en ik roep regelmatig dat het er zo mooi uitziet, maar tegelijkertijd is het goed mis. Door de verzuring en verarming van de bodem neemt de variatie aan plantensoorten, vlinders en insecten in de natuurgebieden af de heidegebieden vergrassen. Door uitspoeling van voedingsstoffen is de voedingswaarde van planten ook lager. Rupsen worden vervolgens geen vlinders meer, vogels leggen eieren met te dunne schalen en kuikens worden geboren met gebroken pootjes. Ook bomen hebben het steeds moeilijker. Vandaar de noodzaak voor duurzaam bodemherstel. Wat was men nu aan het doen ? Steenmeel verspreiden en dat gebeurde met inzet van helikopters. Zo kan men heel nauwkeurig werken zonder de bodem in het gebied te verstoren. Steen meel is niet schadelijk voor de gezondheid, maar inademen is natuurlijk niet gewenst en daarom is het belangrijk om voldoende afstand te houden tot het gebied waar gevlogen wordt.
Maar wat is nou steenmeel en wat doet het, nou het woord zegt het al, gemalen steen. Dat komt vrij bij de winning van de natuurlijke steensoort veldspaat. Het is rijk aan mineralen en geeft de voedingsstoffen geleidelijk af. Daardoor herstelt de balans in de bodem en gaan natuurlijke processen beter functioneren. De biodiversiteit in het gebied neemt toe en dat betekent kansen voor de flora en fauna. Per hectare verspreidt men 10.000 kilogram steenmeel dat als een klein laagje op de grond ligt en al snel in de grond verdwijnt. Daar zet het zijn nuttige werking nog lange tijd voort. Zeker zo'n 30 jaar ! De bodem wordt vitaler, kan beter functioneren en houdt vocht makkelijker vast.
Nu maar hopen dat het allemaal klopt en dat men tegelijkertijd toch ook nog doorgaat met het terugdringen van de stikstofoxide en ammoniak, want anders…………….?

9 opmerkingen:

  1. Wat een interessant verhaal. Nooit van gehoord maar het lijkt me een goede oplossing voor een groot probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is geheel nieuw voor mij.Wat interessant. Dat er dus oplossingen zijn voor sommige problemen betreffende natuur en milieu, dat is een fijn idee. Maar ja... er zal nog zoveel meer moeten gebeuren

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mooi dat er actie genomen wordt Toos, naar mijn mening zijn ze daar veel te laat mee begonnen, het is al jaren bekend dat het zó slecht gaat met de vogels en insecten, en nu ineens vol gas, ik vind het prima, maar wordt er wel eens bij stil gestaan dat instanties als staatsbosbeheer meer kwaad dan goed doen in de natuur, ze roven alle bossen leeg, om geld te vergaren... ik kan een lijstje maken van 100 dingen die ze verknallen... en tóch krijgen ze maar de vrije hand.. dat is iets wat ik écht niet begrijp.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. knap dat ze zo een dingen doen! ik duim!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weer wat geleerd, ik had er nooit van gehoord. Nu maar hopen dat het niet te laat is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou, ik snap dat je wel even stond te kijken... zo van 'wat nu weer?'

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb er ook nog niet eerder van gehoord. Zo te lezen is het een heel goede actie!

    BeantwoordenVerwijderen