zaterdag 28 januari 2023

Watertoren - 121. Maarsbergen.

 

Het blijft steeds weer verbazingwekkend, die diversiteit aan watertorens. Bij de ene zit er een leuk verhaal aan vast, zoals in Doorn over het bronwater en bij deze, in Maarsbergen valt niet zo heel veel te melden. Het is ook weer  een totaal ander model en dat bedoel ik ook met diversiteit.

In 1929 werd op het terrein van Valkenheide de watertoren in gebruik genomen (architect N.B Goudzwaard). Het opvoedingsgesticht, HIER lees je er meer over, had hiermee zijn eigen watervoorziening. Ongeveer dertig jaar na de bouw, in 1960, was de watertoren aan een grondige restauratie toe. Door de slechte toestand waarin zich het gewapend betonwerk van de toren zich bevond, als gevolg van het roesten van de wapening door onvoldoende dekking was de restauratie dringend noodzakelijk. Men pakte het radicaal aan, maar tastte daarmee ook de oorspronkelijke vorm van de toren aan. Zoals zoveel watertorens had ook de toren op Valkenheide een 'uitkragend' bovendeel waarin het reservoir met een inhoud van 40 m³ zich bevond. HIER de oude toren. Dat bovendeel ging er helemaal af en er kwam een nieuw reservoir op, dat bekleed werd met metselwerk. Daar bovenop werd ter versiering een achtkantige 'torenstoel' geplaatst en hiermee kreeg de toren een nieuw uiterlijk, lang, slank en recht zonder uitstulpend reservoir. Volgens de toen heersende opvattingen had de toren een 'meer moderne vormgeving' gekregen. Het dertig meter hoge  baken in het landschap heeft tot 1992 dienst gedaan als watertoren en fungeert nu, net als zovele watertorens, als 'monument van nijverheid en techniek'.
Bron, Wikipedia.
11 opmerkingen:

 1. Ik dacht even dat ik de toren op dat plein van Marrakech zag. Die zit in mijn hoofd. Maar na even googelen: lijkt er niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze heeft de rankheid van een kerktoren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Woe alweer zon mooie ik wist niet dat erzoveel watertorens in nederland waren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het leek me eerst een kerktoren. Leuk dat we de oude foto kunnen zien, toen was de toren echt een stuk mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Apart zo vierkant. Jammer dat ze er een zendmast van hebben gemaakt, maar ja we willen allemaal bereikbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alweer een bijzonder fraai exemplaar, en mooi vastgelegd.
  Was de hemel nu echt zo diep blauw, of is het de wijze
  waarop de camera is ingesteld?
  Het geeft in ieder geval een erg mooi contrast.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zonder dat ik de reactie van Bettie had gelezen dacht ik precies hetzelfde, de Koutoubia moskee in Marakkech. Sprekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het was een schitterende dag met een helder blauwe hemel, de toren stond vrij en vol in de zon. Omdat de toren daardoor wat lichter was uitgevallen is het geheel door bewerking op de computer iets donkerder geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De originele watertoren van Valkenheide (1929) is getekend door de architect en directeur van de Ambachtsschool M.J van Goeverden. De heer Goudzwaard was zijn opvolger begin jaren vijftig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dankjewel voor deze informatie, maar waar kan ik daar wat over vinden ?

  BeantwoordenVerwijderen