dinsdag 17 januari 2023

Watertoren - 119. Stadskanaal.

 

De laatste watertoren die we zagen in de provincie  Groningen, volgens ons hebben we ze nu allemaal gehad. Deze is net als die uit mijn vorige blog ontworpen door architect ir. H.F. Mertens en gebouwd in 1935. De toren heeft een hoogte van 42,76 meter en de basis staat op +7,10 NAP. Deze toren heeft een waterreservoir met een inhoud van 900 m³, bestaat uit 566 000 stenen en 625 m² beton.

De technische constructie is van de Waprog (waterleidingmaatschappij voor de Provincie Groningen) en het uiterlijk, in de stijl van de Amsterdamse school waarin rode bakstenen overheersen, is van Mertens. De reden dat deze toren hier werd gebouwd was dat het drinkwater uit het veel lager gelegen Onnen afkomstig was en dat daarvoor een lange leiding nodig was. Bovendien zou het water verder gepompt moeten worden naar Ter Apel en Musselkanaal. Door de bouw van de deze toren waren er minder krachtige pompen nodig, konden de leidingen minder dik zijn en konden met behulp van de bak boven in de toren verschillen in waterverbruik worden opgevangen. Op een gegeven moment werd de toren overbodig. In 1993 werd de toren geplaatst op de lijst van gemeentelijke monumenten en in 1994 werd de gemeente Stadskanaal eigenaar. Sinds 2005 is de toren een rijksmonument. De toren was in gebruik als uitkijktoren met 208 treden en bij goed weer was de Martinitoren en het Gasuniegebouw in Groningen te zien. In 2018 kwam de toren in particulier bezit. En kijk wij zijn er binnen geweest. Toen we bezig waren met fotograferen kwam een van de eigenaren er net aanrijden en we mochten even binnenkijken. Men was vooral nog bezig met breken, maar op deze zuil hingen tekeningen van de plannen en we mochten die fotograferen. Hij vertelde dat het heel moeilijk was om alle vergunningen rond te krijgen. Op de bovenste verdieping zou een appartement komen voor de verhuur, leuk om te overnachten en natuurlijk met een geweldig uitzicht. Verdieping 2 en 3 zou hun eigen woning worden, verdieping 1 een vergaderplek en op de begane grond (dag) horeca. Het omliggende perceel zou voor een deel het terras worden voor de horeca. Hele mooie plannen allemaal en we beloofden dat, wanneer het allemaal gerealiseerd zou zijn, we zeker eens zouden terugkomen om er een hapje te eten. Maar nu lees ik dat de watertoren permanent is gesloten. Ontzettend jammer, maar we houden het in de gaten, want je weet maar nooit.




8 opmerkingen:

  1. Een mooie toren die zeker aandacht verdient. Jammer van al die leuke plannen, want zo’n toren moet toch gewoon bewoond en gebruikt worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik dacht dat ik dit model al meer bij je had gezien, Toos. Maar ik vind het in ieder geval erg mooi. Wat jammer dat de plannen stil gelegd zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt ook wel Marthy, de watertorens van Mertens hebben allemaal dezelfde stijl. Ze zijn natuurlijk niet exact hetzelfde, maar je haalt ze er wel uit.

      Verwijderen
  3. Inderdaad weer een prachtig exemplaar, wat jammer toch dat
    al die mooie plannen voor zo,n toren geen niet doorgaan.
    Hopelijk op een later tijdstip dat daar toch nog verandering
    in zal komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer een prachtig baken in het landschap, zonde dat de plannen niet doorgaan, maar wie weet wat er nog in het vat zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. O, zulke leuke plannen! Jammer dat het niet lijkt door te gaan....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook deze is weer zo massief om te zien, maar geen wonder met dezelfde architect... Jammer dat die plannen niet door gaan. Zoiets was toch mooi geweest!

    BeantwoordenVerwijderen