dinsdag 29 november 2022

Watertoren - 114. Steenwijkerwold.

 

De laatste watertoren van de vier waar we deze dag langs fietsten. De watertoren in Steenwijkerwold, ook wel watertoren van Tuk (klopt eigenlijk beter, want daar staat de toren), is gebouwd in 1931 als eerste bouwwerk van de N.V. Waterleidingmaatschappij "Noord Overijssel" naar een ontwerp van ingenieurs van de NV v/h Butzers Beton en Waterbouw. De 35,2 meter hoge toren met Art Deco-motieven heeft een rechte schacht en een gebroken, met geglazuurde pannen gedekt tentdak op rechtstandige onderste dakschilden met in de hoeken verspringende onderrand. De toren heeft in tweeën gedeelde afgesnoten hoeken met een over de gehele lengte van de torenschacht doorlopende, uitgemetselde vertikale vertanding. Op 6 augustus 1931 is de eerste steen gelegd voor de bouw van deze watertoren, die is voorzien van een betonnen vlakbodemreservoir met een capaciteit van 208 m³. Momenteel is de watertoren in gebruik. De toren is erkend als rijksmonument. Uit dat monumentenregister haalde ik de informatie.

Terug in het vakantiehuisje werden we getrakteerd op vers geperst sinaasappelsap en er werden die avond pannenkoeken gebakken.
We lieten het ons allemaal goed smaken, wij na een hele dag fietsen en de kinderen en kleinkinderen na een middag intensief bezig te zijn geweest in een klimbos.6 opmerkingen:

 1. Dat was een echte 'watertorendag' zeg... En deze toren doet zijn naam weer eer aan en is beslist geen kerktoren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je geeft ons een fraai lesje bouwkunde. Strakke toren waar toch veel aan valt op te merken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een fraaie statige toren. Wat zullen jullie na afloop heerlijk
  gegeten hebben, een fijne afronding van de dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind hem niet zo mooi, hij is zo log, zo vierkant.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk, al die verschillende torens. Je zou denken dat ze een beetje dezelfde bouwstijl zouden moeten hebben, maar gelukkig is dat niet zo. Het was een leuke minivakantie voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen