donderdag 17 november 2022

Watertoren - 111. Sint Jansklooster.

 

Iedereen had een paar spellen meegenomen en zodoende hebben we gisteravond, na een hele lange tijd, weer eens Triviant gespeeld. Ik kan niet precies uitleggen waarom, maar we hebben ontzettend gelachen, vooral door de uitspraak van sommige ouderwetse  woorden door onze kleinkinderen.

Wij hadden onze fietsen meegenomen, want manlief had thuis al gezien dat er enkele watertorens in de buurt van Paasloo staan, dus had hij een fietsroute uitgezet. 

Dit is de watertoren in Sint Jansklooster en deze toren kun je beklimmen. Een spectaculaire trap brengt je naar een hoogte van 45 meter en daar geven vier vensters een uitzicht van 360 graden op Nationaal Park Weerribben-Wieden. Je begint met een dichte trap naar de eerste verdieping. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Op 28 meter hoogte loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Hier krijg je als bezoeker een idee van de enorme watermassa die vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. Jammer genoeg waren we er niet op de juiste dag en was de toren gesloten.

De watertoren is gebouwd in 1931-1932 door Waterleiding Maatschappij Overijssel (W.M.O), heeft een hoogte van 45,7 meter en een waterreservoir van 400 m³. Het bouwwerk is van gewapend beton en bekleed met baksteen. Dit is kenmerkend voor het sobere bouwen in de jaren dertig van de vorige eeuw. De architect is helaas onbekend. Je kunt wel uit de stijl opmaken dat de ontwerper zich heeft laten inspireren door collega's van de Amsterdamse school. Van een saaie watertoren is echter geen sprake; de toren toont zijn expressie met zijn opvallende in-en uitspringende hoeken.

(bron, natuurmonumenten)

9 opmerkingen:

  1. Heerlijk om spellen te spelen. En weer een mooie watertoren op jullie route

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankzij de watertorens hebben jullie al heel wat mooie routes kunnen rijden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een beetje saaie toren vind ik. Maar wel een imposante zoals hij daar staat. Jammer dat jullie niet naar binnen konden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk dat je erin kon. Dat ga ik onthouden. Triviant is een tof spel. Ik hoe niet van spelletjesaar wel van Triviant. Groetjes, Dorothé

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De uitspringende hoeken zijn inderdaad wel uniek, maar op een
    afstand bekeken vind ik het een saaie watertoren.
    En heerlijk na een lange tijd samen weer eens Triviant te spelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Triviant, wat hebben we dat veel gespeeld. Maar dat is wel jaren geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kijk dat maakt zo'n uitje helemaal top. Nog even een watertoren meepakken.

    BeantwoordenVerwijderen