dinsdag 24 mei 2022

Watertoren - 93 en 94. Goor en Delden.

Na de mooie Social Sofa's en de koffie in Goor, moesten we niet vergeten om de watertoren nog te fotograferen. Was best een aardige toren, maar we konden hier niet dichtbij komen. Nou ja, denk ook niet dat het veel zou toevoegen. De watertoren is gebouwd in 1915, heeft een hoogte van 29 meter en een waterreservoir van 125m³. 

Bij deze watertoren kun je wel helemaal omheen lopen en er was ook heel wat meer om te bekijken. De watertoren in Neo-Renaissance stijl, hij staat in Delden, is ontworpen door  H.P.N HALBERTSMA een Nederlands ingenieur en architect, is gebouwd in 1894 en behoort bij het landgoed Twickel. De opdracht voor de bouw kwam van eigenaar Dr. R.F. Baron van Heeckeren van Wassenaer.
De toren diende als waterreservoir voor het blussen van branden op Twickel. Daarnaast wilde de Baron aan Delden een waterleiding schenken. Toen bleek dat het water bij Twickel zout bevatte en dus niet bruikbaar was als drinkwater, werd de toren aangesloten op het waterleidingnet van Almelo. Hiertoe moest een pijpleiding van circa 10 kilometer lengte worden aangelegd. Het zout was afkomstig van een zoutlaag in de bodem van Delden. Deze laag is nadien commercieel geëxploiteerd. De toren heeft een hoogte van 37,50 meter en een waterreservoir van 200m³. De toren bezit de status van rijksmonument.

In de onderbouw ligt alle nadruk op de vormgeving van de ingang. Deze bestaat uit een dubbele paneeldeur met een rondboog bovenlicht, gevat in een omlijsting van Ionische zuilen met een kroonlijst waarboven een halfrond gebroken fronton met een wapen onder een klein timpaan. Rondom zijn er ook erg leuke versieringen aangebracht.

De reservoirommanteling is rijker gedecoreerd dan de onderbouw. Vier gevleugelde kinderkopjes, waarvan ik er hier twee laat zien (met de gelaatstrekken van de twee neefjes van de Baron van Heeckeren van Wassenaer, het zoontje van ir. Halbertsma en het zoontje van rentmeester Bitter), twee riviergoden en twee waternimfen markeren de overgang van het ronde naar de achthoekige, uitkragende bovenbouw, maar daar heb ik geen foto van. Drie aardige watertorens, de sofa's en een mooie zonnige fietsdag was de oogst van deze dag (4 mei), niet slecht toch !

(bron wikipedia)


 

10 opmerkingen:

 1. Jullie hebben veel gezien op één dag, en dan heb je natuurlijk nog lang niet alles aan ons laten zien!
  Wat een werk maakten ze toch van zo'n watertoren hè...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal niet slecht. Het was vast een heerlijke dag. Die engeltjes vind ik leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie maken er mooie dagen van, en dan laat je ons ook nog meegenieten, DANK JE WEL !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijke dag mooi de watertorens

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een 'maandag' watertoren en een 'zondag' exemplaar. Die muursteen is ook zo mooi. Jullie hadden mooi weer. Groetjes, Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze dag is een zeer vruchtbare dag geweest met al het moois
  wat jullie hebben kunnen bewonderen. Toren 2 [94] uit Delden
  vind ik de mooiste, en vooral de detailfoto's zijn om te smullen.
  Ook een prachtige deur!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wel een beetje gek, schattige engeltjes op een watertoren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is een mooie watertoren, leuk zo'n dagje uit :)
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige toren. Ik ben blij dat jullie ze nog niet allemaal gezien hebben want ik vind het iedere keer leuk wat je erover schrijft.

  BeantwoordenVerwijderen