donderdag 19 mei 2022

Watertoren - 92. Lochem.

Prachtig weer, fietsen op de auto, knooppuntroute uitgezet, nog vele torens te gaan dus op pad. Lochem was het beginpunt. De watertoren die een hoogte heeft van slechts 18,6m, staat op de  Paasberg en dat hij daar staat verklaart meteen die geringe hoogte. De heuvel is nu helemaal begroeid, maar van 1903 tot 1923 was op deze plek een Belvédère gelegen, dat in de volksmond Kiek-uut' werd genoemd vanwege het mooie uitzicht.

De toren is gebouwd in 1924 en ontworpen door architect H. Wessel en is van het type betonnen vlakbodemreservoir met een inhoud van 250 m³. Het reservoir is gevat in een bakstenen omhulsel die de constructie aan het zicht onttrekt. Het gebouw is een goed voorbeeld van een watertoren uit de jaren twintig en werd uitgevoerd in een stijl met effecten, beïnvloed door de Amsterdamse school. Aan weerszijde van de deur zie je het woord watertoren, zoiets vind ik persoonlijk altijd leuk, evenals de hoeken van de watertoren die op decoratieve wijze zijn gemetseld in drie verticale muizentand stroken. Ook niet mis is de opengewerkte borstwering, gevat tussen tussen een wit geschilderde band en een witgeschilderde deklijst. Een mooi staaltje van vakmanschap en goed dat het bewaard blijft.
 

10 opmerkingen:

 1. Wat betreft metselwerk echt een plaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt wel een kasteel. Dit is wel een van de mooiste die ik heb zien langs komen op jouw blog. Je beschrijving is ook met kennis van zaken. Erg leuk die deur.

  Via de smartphone kan ik helemaal niet meer reageren en ik heb niet altijd de pc ter beschikking. Weet dat ik altijd erg van je blogs geniet. Groetjes, Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit vind ik echt een SCHOONHEID van een toren Toos,
  zeer fraai metselwerk, en inderdaad die muizentandjes
  geven iets speciaals. Deze toren ligt ook prachtig,
  omarmt met veel groen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat bijzonder met dat torentje er nog bij. Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze spreekt tot de verbeelding met die toren en borstwering, het is net een kasteel. Ik vind hem erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een plaatje, die watertoren! Zo mooi verscholen achter de bomen en het prachtige metselwerk is ook bijzonder. Dat ze toch zoveel aandacht aan een watertoren hebben besteed, verbaast me wel eens ... Zo het ook een soort statussymbool zijn van een plaats?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt inderdaad net een kasteel. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En weer zo'n mooie gevonden hoeverel moet of wil je er nog ??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo ongeveer 80, dus nog wel wat fietstochtjes te maken.

   Verwijderen