zaterdag 21 mei 2022

Social Sofa's.

Nadat we de watertoren in Lochem uitgebreid hadden gefotografeerd reden we verder naar de volgende. Maar onderweg werd het natuurlijk tijd voor de koffie en die dronken we in Goor. Het eerste terras lieten we links liggen, want ja even kijken wat er nog meer is. Nou niet echt veel er was niet zoveel open, zal ook hier wel te maken hebben met personeelsgebrek, maar hé, kijk nou wat we wel zagen, vijf Social Sofa's met als centrale thema Trots op Goor. Inwoners van Goor werden uitgenodigd binnen dit thema ontwerpen te maken en daarnaast een steentje bij te dragen in de uitvoering. Het eerste steentje is op 8 april 2013 geplakt door de ontwerpers van de kindersofa. Voor het jaarlijkse School & Volksfeest 2013 zijn ze op feestelijke wijze onthuld.

De Kindersofa is een combinatie van 3 kindertekeningen ( Isabel te Riet, Babet te Riet en Sanne van Kooten), en is opgebouwd uit alles wat kinderen in Goor bezig houdt.

 Verstoppertje spelen, sport & spel, de groene natuur in en om Goor en het wonen in Goor. 


De K(r)oningsbank, ontwerp Gerardine Korteweg Maris, vereeuwigt de kroning van Willem Alexander tot koning, het fijt dat Nederland dat jaar 200 jaar een koninkrijk is en het fijt dat Goor 750 jaar bestaat. De drie ballonnen (denk dat die op de zijkant staan) in de kleuren van het Goorse School & Volksfeest staan symbool voor deze 3 feestelijke gebeurtenissen. De vlag is een grote lap stof die ons herinnert aan hun geschiedenis met de textielindustrie en de weefschool. 

Deze sofa, Beweging, een ontwerp van Erwin Middelhuis, is een levenslijn die een schakeling in verbondenheid, saamhorigheid en afhankelijkheid symboliseert. De kleuren wit, geel, rood en zwart komen uit een "MEDICINEWHEEL"
en staan voor de huidskleuren van alle mensen op onze aarde, waardoor het sociale aspect en eenheid wordt aangegeven. Het geheel vormt een cyclus waar de jaargetijden worden doorlopen, wit-winter, geel-voorjaar, rood-zomer en zwart-herfst. Hiermee komt een gevoel van oneindigheid en beweging tot stand. Ik heb een link naar Medicinewheel hier bij gezet, maar om eerlijk te zijn zie ik het verband niet.

Goors Victorie, daar zit muziek in, is een ontwerp van Patrick van den Burg. Een afbeelding van de trompet die het intro van het Goors Victorie inluidt, gevat in een blauwe stroom die de Regge symboliseert. Daarnaast veel elementen die met het Goors Victorie of de geschiedenis van Goor te maken hebben zoals het stadswapen, bos, weide, wandelwegen en golvend graan. De kleur rood staat voor het 'rooie' Goor en voor de industriële revolutie waar de textielindustrie uit voort is gekomen.

Tot slot Vriendschapsband, een ontwerp van Irma Bonenkamp. De Matryoshka dolls staan voor de stedenband met Pechersk, een stadsdeel van Kiev. De harten (staan op de zijkant) staan voor Goor, gelegen in het hart van de Hof van Twente en voor de diverse jaarlijkse activiteiten die zorgen voor gemeenschapszin en verbroedering. De kikkers verwijzen naar de oorsprong van de naam Goor dat moeras of plaats in drassig laagland betekent. De tulpen staan voor Holland, maar ook voor vrolijkheid, lente en een nieuw begin. Het zijn tevens de favoriete bloemen van de ontwerpster. 
Nog nooit zagen we zoveel social sofa's bij elkaar, extraatje en mooie onderbreking op onze watertoren zoektocht.
Alle tekst stond op een bord bij de sofa's.
 

6 opmerkingen:

 1. Wat een mooie exemplaren en zoveel. Ik let er tegenwoordig ook meer op. Ze hebben allemaal wat maar die met die ringen vind ik het mooiste. Groetjes, Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk en ook leuk om de betekenis er bij te kunnen lezen. Gezellig plein daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is echt fantastisch om tegen te komen, wat een enorme
  hoeveelheid Toos, je mond viel open denk ik. Het zijn ook
  stuk voor stuk prachtige exemplaren. Mooi ook om de
  betekenis van al deze banken erbij te kunnen lezen.
  Jullie hadden een dag met een gouden randje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goor, niet een plek waar je lang verblijft, des te leuker dus die sofa's.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi en ieder met een eigen verhaal. Je ziet ze echt veel in Nederland hè......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat knap gemaakt en dat je er zoveel bij elkaar aantrof!
  Ik vind ze erg leuk, maar dan wel voor de openbare ruimte buiten...

  BeantwoordenVerwijderen