maandag 2 mei 2022

Watertoren - 90 en 91. Vriezenveen en Daarle.

Na de zoektocht naar één verdwenen en één gevonden watertoren in Nijverdal was onze dag nog niet om. Er stonden nog twee torens op onze route, dus verder naar Vriezenveen. Deze watertoren is gebouwd in 1934 en ontworpen door architect Hendrik Sangster, heeft een hoogte van 40,80 meter en een waterreservoir van 295 m³. Deze toren is de voorlaatste die door Sangster is ontworpen en is wat soberder van vormgeving dan de torens uit de periode 1926-1930. Nou ja erg uitbundig waren zijn ontwerpen nooit, maar dat neemt niet weg dat ik er wel van houd. Er zullen vast mensen zijn die er niks aan vinden. Zo gaat dat nu eenmaal, over smaak valt niet te twisten. De vensters onder de dakrand zijn mooi en de achtkantige toren met risalieten met smalle staande vensters aan vier zijden is het enige "uitbundige". Een risaliet is het gedeelte van een gevel dat over de volle hoogte naar voren springt ten opzichte van de rest van de gevel.

De toren is een gemeentelijk monument.

De watertoren in Daarle is ontworpen door Duecker & Co, Duisburg en gebouwd in 1934, heeft een hoogte van 33,7 meter en een waterreservoir van 145 m³.

In 2004 heeft watermaatschappij Vitens uit Zwolle de watertoren verkocht voor 51 duizend en 500 euro. (bron Wikipedia)

Ook deze toren is een gemeentelijk monument.

We konden hier niet dichterbij komen, grote paal dwars over het pad en een bord met streng verboden toegang. Niet dat we ons er altijd aan houden, maar deze keer wel. We moesten nog zo'n 20 km fietsen naar onze auto en 's-morgens hadden we nogal wat oponthoud gehad met het zoeken naar de "verdwenen" toren in Nijverdal. 
Toch hebben we daarna nog op een terras wat gedronken en toen, lekker weer huiswaarts met 82,22 km op de teller.


 

9 opmerkingen:

  1. Jij wordt ondertussen een kenner, je gebruikt bouwkundige bouwtermen van vuurtorens, leuk! Dat heb ik met boerderijen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is het toch een leuk onderwerp

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha, daar is ie dan de toren uit mijn jeugd. Als kind vond ik het altijd iets geheimzinnigs hebben als we er langs fietsten. Nog altijd even strak, eigenlijk is het een fantasieloze toren. Reageren gaat weer eens met hindernissen. Hopen dat het lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gaan jullie tot watertoren 100 of zijn er nog veel meer in Nederland ;)
    Wel een leuk doel en de meesten zijn allemaal even mooi, mooie bouwstijl. 3000 km alweer, dat gaat snel bij jullie. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn er nog een heleboel Anita, maar we zijn wel al over de helft.

      Verwijderen
  5. Onvoorstelbaar hoeveel watertorens jullie nu al hebben bekeken, gefotografeerd en info over hebben verzameld. En als je je eenmaal vastbijt in deze materie, dan blijf je er mee bezig.
    Voor ons levert dat telkens leuke verhalen en foto's op!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weer twee fraaie watertorens toegevoegd, prachtig omdat
    allemaal ter plekke te bekijken en mooi alle informatie die
    der er steeds weer bij vermeld. Interessant om steeds te lezen
    en te bekijken.👍

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weer twee mooie torens. Wel een beetje saai en strak, maar ook die horen erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijk jouw blogs met pure stenen en informatie. Ik blijf ze boeiend vinden om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen