vrijdag 25 maart 2022

Watertoren - 88. Den Haag.

Weet je, zei de man, er staat in Den Haag ook nog een watertoren !Weet je, zei ik, verheug je er maar niet op, want we gaan naar het museum en daar wil ik geen haastklus van maken. Dat hebben we ook niet gedaan, maar we hadden alles waar we voor kwamen gezien, nog wat tijd over en niet onbelangrijk, het was schitterend weer.

We namen de tram naar Scheveningen, want ja, daar staat de toren. Waarschijnlijk namen we de verkeerde tram, want plotseling waren we bij het eindpunt en moesten we eruit, maar we waren nog niet in Scheveningen. Een andere tram gezocht en die bracht ons een end in de goede richting, maar nog niet bij de toren.

Daar moesten we nog een flink eind voor lopen, geen straf hoor, wat beweging is nooit weg en zeg nou zelf, het is een prachtige watertoren die we te zien kregen. 

De toren, in Eclectische stijl, is een ontwerp van architect BERT BROUWER en civiel ingenieur THEODOR STANG en werd in 1874 gebouwd door het Haagse Duinwaterleidingbedrijf (tegenwoordig Dunea genaamd).

Een prachtige, goed onderhouden watertoren die aan het eind van de 20e eeuw is gerestaureerd. De toren heeft twee reservoirs van respectievelijk 1000 en 1200 m³, daardoor kan hij van alle watertorens in Zuid-Holland het meeste water opslaan. Hij is gebouwd omdat men begon met water te winnen in de duinen, heeft een hoogte van 48,74 meter en is nog steeds in gebruik. De toren is het eerste voorbeeld in Nederland waar het waterreservoir werd "ingepakt" met een bakstenen muur. Boven op de toren rust een koperen koepeldak. Goed dat we er toch nog tijd voor hadden !


8 opmerkingen:

 1. Echt geen straf met dit mooie weer en zeer zeker de moeite waard.
  Wat hebben jullie ons er veel laten zien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig, ik kom vaak in die buurt vanwege een kind dat daar woont en een schoonkind en twee kleinkinderen. Maar die toren zag ik nog nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze is heel fraai. Ik ga er eens kijken als ik in de buurt kom. Jullie moesten er wel een 'wereldreis' voor maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een plaatje van een toren. Reisje meer dan waard. Trouwens het museum is, alleen al om de bouwstijl, ook altijd weer een feestje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vind het een beauty van een toren, prachtige conditie
  en zeer rijk versierd. Heerlijk omdat allemaal te
  ondernemen en te bekijken van zo dichtbij. Voor jullie
  een topdag en wij kunnen mooi meegenieten van al dat moois.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie toren, fijn dat hij gerestaureerd is en leuk dat hij nog in bedrijf is. Jullie zijn ondertussen wel watertoren specialisten ;)
  Maar wel een goed idee, om watertorens te bezoeken. Zo kom je nog eens ergens :)Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige toren weer. Grappig toch, dat deze grote torens, die alleen maar voor praktische zaken worden gebouwd, zo mooi kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen